Ítečkár zo Slovenska prenikol do kávového sveta. Časy výdatne osladeného turka sa skončili, výber dobrej kávy má dve pravidlá

Časy, keď si v práci i doma mnohí dopriavali neraz výdatne osladeného "turka“, v sklenenom pohári, sú dávno preč. Kávu si dnes mnohí starostlivo vyberajú a dávajú si záležať nielen na jej pôvode.

23.10.2022 00:00
KP V.Faltus v praziarni Foto:
Časy, keď si v práci i doma mnohí dopriavali neraz výdatne osladeného ,,turka", v sklenenom pohári, sú dávno preč.
debata

Príbeh kávy Zlaté Zrnko sa začal písať v nenápadnom domčeku v Ivanke pri Dunaji, kúsok od Bratislavy. Práve tu sa zo špecialistu v informačných technológiách Václava Faltusa stal špecialista v úplne inej oblasti – v pražení kávy.

Študoval v Bologni, na najstaršej univerzite sveta a ako študent sa delil o byt s ďalšími tromi mladými mužmi, nádejnými šéfkuchármi. Jeden z nich ho začal učiť, čo je dobrá káva a slovenský ítečkár postupne prenikal do talianskeho kávového sveta.

"Vtedy ešte ani v Taliansku, ani u nás neboli známi malí pražiari kávy, dominovali veľké značky s dlhoročnou tradíciou. Asi som mal šťastie, že starí bardi, ktorí pre tieto značky pracovali, si ma obľúbili, spriatelili sme sa a ja som sa od nich dozvedel veľa o kávovom svete. Svoju budúcnosť som ale videl inde,“ spomína V. Faltus.

Učňovské roky praženia

Po skončení štúdia sa vrátil na Slovensko a založil IT firmu, ktorej sa darilo. "Chcel som, aby mali moji zamestnanci vo firme dobrú kávu, preto som poprosil kamaráta, ktorý obchodoval s Kolumbiou, aby odtiaľ nejakú priniesol. Kolumbijská káva predsa nemôže byť zlá, myslel som si. No a mýlil som sa. Bola zvetraná a dosť nechutná. Pochopil som, že musí byť úplne čerstvo upražená, podľa chutí, ktoré preferujeme v našich zemepisných šírkach,“ hovorí V. Faltus.

Na druhý pokus kamarát priniesol niekoľko vriec zelenej kávy a ponúkol mu, aby si ju prišiel na jeho pražičke, ktorú používal na praženie orieškov do čokolád, urobiť podľa svojej chuti. "Tak som začal pražiť. A hoci som už o káve veľa vedel, veľa som pokazil. Postupne sa to ale zlepšovalo, po nejakom čase som sa odvážil ponúknuť svoju kávu aj iným a chutila im.“

zväčšiť Časy, keď si v práci i doma mnohí dopriavali... Foto: Zlaté Zrnko
Zlaté Zrnko Časy, keď si v práci i doma mnohí dopriavali neraz výdatne osladeného "turka", v sklenenom pohári, sú dávno preč.

Čo vychytá pražiar

Káva značky Zlaté Zrnko uzrela svetlo sveta v roku 2015. "Mali sme kávu prevažne s pôvodom, čiže z rôznych krajín. Prvotriednu, výnimočnú, zádrh bol v tom, že tieto kávy majú dosť špecifické chute, zvyčajne príliš výrazné a človeka obvykle nebaví takú piť niekoľkokrát denne,“ vysvetľuje V. Faltus.

Do kamennej predajne v Ivanke pri Dunaji a k ťažkým cyklovozíkom, ktoré s kávou Zlaté Zrnko začali brázdiť ulice Bratislavy, sa zákazníci síce vracali, no málokedy si kávu s pôvodom kúpili opakovane.

"Káva, ktorá u nás zákazníkom veľmi chutila, im doma chutila inak, niekedy aj dosť zle. Na to, aby "dala“ zo seba to najlepšie, musí byť nielen správne upražená, ale aj zomletá na konkrétnu hrúbku a primerane dlho sa musí vhodným spôsobom extrahovať. To nie je také jednoduché. Každý si chce predsa svoju šálku vypiť bez toho, aby z toho bola celá veda. Túto vedeckú a aj majstrovskú časť má zvládnuť pražiar,“ opisuje V. Faltus pripomienky konzumentov.

Vzal si ich k srdcu a portfólio rozšíril aj o kávové zmesi. Každý rok pridá aj nejakú novinku, špecialitku, limitovanú edíciu. Ponúka kávu bez kofeínu aj kávu s pôvodom. Už nie iba v Ivanke pri Dunaji, ale aj vo vlastných kamenných obchodoch na Slovensku a v Česku. Má radosť z toho, že po oceneniach svojich káv na prestížnych súťažiach vo svete prejavil o Zlaté Zrnko záujem aj známy potravinový reťazec.

Paleta chutí pre jazyk

O chuti kávy rozhoduje mnoho vecí, počnúc odrodou cez nadmorskú výšku, v ktorej sa pestovala, počasie, spôsob zberu a praženia až po mletie a, samozrejme, prípravu nápoja.

"Kvalitná kávová zmes môže chutiť rovnako dobre a dokonca niekedy lepšie ako káva s pôvodom,“ hovorí baristka Monika Matúšová z pražiarne kávy Zlaté Zrnko.

Kávy s pôvodom majú podľa nej zvyčajne oveľa väčšiu paletu chutí, sú pre jazyk, ale i nos výraznejšie a pestrejšie.

" Na druhej strane môže byť paleta až taká pestrá, že zákazník nemá náladu užívať si ju trikrát za deň, jednoducho to môže byť pre neho až priveľa. Preto sa pražiari snažia vytvárať kávové zmesi so zaujímavou, no vyváženou chuťou, určenou na každodenné pitie,“ delí sa o skúsenosti V. Faltus.

2 pravidlá pre výber:

  • kvalitnú kávu kúpite aj v supermarkete, všímajte si údaje na obale
  • uvedenie druhu kávy, miesta, kde sa pestovala, spôsob praženia a odporúčaný spôsob mletia svedčia o tom, že výrobca si dal námahu o všetkom informovať a môžete si pripraviť naozaj lahodný nápoj

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #káva #duša