Luster so štyrmi LED žiarovkami vie ušetriť aj 60 eur. Úsporné svietidlá idú na dračku

Slovensko a celá Európa dnes čelí otázke, ako šetriť energiami. Ceny elektriny či plynu sú na trhoch niekoľkonásobne drahšie ako pred ruským vpádom na Ukrajinu. Mestá, podniky či domácnosti hľadajú možnosti, ako najviac ušetriť. Jednou možnosťou, ako ušetriť elektrinu je aj výmena bežného osvetlenia za úsporné osvetlenie, teda LED žiaroviek.

13.10.2022 05:00
osvetlenie, žiarovka, dobré bývanie, Foto:
Ilustračná fotka
debata (4)

Takmer všetci sa snažia znižovať svoje náklady za energie. Napríklad aj osvetlenie Oravského hradu z dôvodu šetrenia elektrickej energie vypli. Zapnúť ho plánujú iba pri výnimočných udalostiach, napríklad počas vianočných sviatkov, a to iba v určitú hodinu, potvrdila riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava Mária Jagnešáková. Taktiež dodala, že vo všetkých expozíciách múzea, hlavne na Oravskom hrade, svietia už dávnejšie svietidlami, v ktorých sa používajú šetriace LED žiarovky.

Mesto Prievidza sa tiež zameralo na výmenu svetelných bodov na verejnom osvetlení za úsporné LED svetlá. „Inštalovali sme úsporné osvetlenie v športovej hale i na zimnom štadióne. Do konca roka dokončíme výmenu úsporného osvetlenia v šatniach na zimnom štadióne," priblížil Michal Ďureje hovorca mesta.

V bratislavskej budove ministerstva spravodlivosti bola realizovaná výmena kompletnej elektroinštalácie i inštalovanie úsporného LED osvetlenia vo všetkých priestoroch, informuje o tom Henrieta Kunová z tlačového oddelenia ministerstva.

Spotrebu energií sa aj v spoločnosti Kia Slovakia snažia znížiť inštaláciou inteligentného LED osvetlenia aj úpravou technológií, uviedol hovorca automobilky Tomáš Potoček.

Súčasťou rekonštrukcie v Dolnom Kubíne bola aj výmena verejného osvetlenia. Staré lampy nahradili novými úspornými LED svetlami s orientáciou k zemi, aby obmedzili svetelný smog v noci. Revitalizovali aj zeleň v celom priestore k bytovým domom. K biodiverzite podľa Martina Buznu z kancelárie primátora mesta Dolný Kubín prispeje aj nový hmyzí hotel či stĺp s hniezdami pre lastovičky.

vláda matovič heger mikulec Čítajte viac Elektrina by zdražela o 400 percent, ak by sa neprijali žiadne opatrenia (+ predpoveď)

Takýchto správ by sa našlo nespočetne mnoho. Je pravdou, že ľudia si uvedomili šetrnosť LED osvetlenia, a tak ho menia za obyčajné osvetlenie.

LED = nový trend

To, že o LED svietidlá je výrazne väčší záujem, než bol napríklad pred rokom, potvrdzujú aj samotní predajcovia, ktorých oslovil denník Pravda.

Na číslach si to všimli v online obchode Alza. „Pozorujeme nárast okolo 60 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku. Predaje LED žiaroviek sú dnes dokonca dvojnásobné,“ informovala Daniela Chovancová, manažérka komunikácie pre Alzu v Česku a na Slovensku. Vyšší záujem zo strany zákazníkov o LED osvetlenie je cítiť už od januára 2022. V spoločnosti Alza predpokladajú, že dnes s príchodom hlavnej sezóny bude o osvetlenie ešte väčší záujem.

Vyššie nárasty predaja nepociťuje len Alza. Pridáva sa k nej aj spoločnosť Planeo. „Záujem sa zvýšil medziročne v tomto období o 20 percent,“ informoval Pravdu Martin Siblík, marketingový riaditeľ Planeo.

Pokiaľ sa zameriame na LED osvetlenia, tak v Alze sa najviac predávajú žiarovky typu E27, ktoré nahrádzujú klasické pôvodné žiarovky. Znateľný nárast cítia v Alze aj pri smart LED žiaroviek a osvetlenia, ktoré napríklad umožňujú meniť farbu či teplotu osvetlenia podľa aktuálnej potreby alebo nálady.

V spoločnosti Mallgroup bol však záujem o lacnejšiu alternatívu osvetlenia medziročne stabilný a rastúce ceny energií sa zatiaľ do chovania ich zákazníkov v tomto smere nepremietli. „Naopak, snahu ušetriť vidíme už niekoľko týždňov pri nákupe elektrických spotrebičov, kedy je pre zákazníkov parameter energetickej úspornosti, čím ďalej dôležitejší. V rámci rozhodovania je to v poslednej dobe vôbec najpoužívanejšie kritérium, ktoré u nás zákazníci sledujú,“ uviedla Pavla Hobíková tlačová hovorkyňa Mallgroup.

Dopĺňa, že zákazníci sa nákupom informujú, akú má daný spotrebič spotrebu energie či vody, koľko za rok ušetrí a za ako dlho sa im daná investícia do drahšieho spotrebiča prípadne vráti. Tieto pripomienky a otázky riešia v Mall na zákazníckej linke pravidelne, čo predtým nebolo až tak bežné. „Vidíme to aj na našich číslach, kedy v jednotlivých kategóriách rastie priemerná cena predaných spotrebičov,“ vysvetlila Hobíková.

Ňukovič Čítajte viac Šéf Eustreamu: Slováci túto zimu mrznúť nebudú. Ďalšie roky však závisia od Ázie

Očakávajú, že zákazníci si budú v kategórií veľkých domácich spotrebičov vyberať predovšetkým energeticky úsporné modely, ktoré šetria nie len životné prostredie, ale aj peňaženku.

Úspora 90 percent

LED žiarovky majú úsporu 85 až 90 percent voči klasickým žiarovkám, voči úsporným žiarovkám je to 40 percent, ktoré sú tiež zakázané kvôli použitiu plynov v produkte, informuje marketingový riaditeľ Planeo.

Ursula Von der Leyenová Čítajte viac Prichádza veľké stretnutie, ktoré má Putinovi zlomiť väz. V hre sú revolučné nápady

Je teda pravda, že LED svietidlá vedia ušetriť množstvo elektrickej energie. „Pokiaľ nahradíme klasickú 60 wattovú žiarovku za LED žiarovku s tou istou svietivosťou, bude jej výkon približne 12 wattov. Pokiaľ za elektrinu platíme 0,152 eura za kilowatthodinu a svietime päť hodín denne, zaplatíme ročne za spotrebu takejto LED žiarovky zhruba 1 euro namiesto 16 eur. V prípade lustra so štyrmi žiarovkami je úspora ročne 60 eur,“ vypočítala Chovancová z Alzy.

Samotná cena LED žiaroviek tiež stúpla. Predajcovia hovoria, že je to ale najmä kvôli výrobným vstupom. „Medziročne stúpla cena LED žiaroviek asi o 20 percent, spôsobené je to však vyššími cenami na vstupe, nie zvýšením ceny zo strany predajcu pre zvýšený záujem,“ informoval František Vámoši.

Pri LED osvetleniach bol aj v Planeo na zvýšenie sumy iný dôvod a nie dopyt. „Ich cena sa zvyšovala pragmaticky kvôli negatívnemu kurzu eura voči doláru. Inak by cena zostala viac menej stabilná,“ uviedol Martin Siblík. V súčasnosti spoločnosť Alza ceny aj v prípade rastúceho dopytu nezvyšovala.

Funkcia merania spotreby

Nielen LED svietidlá sa stali trendom dnešných dní. K ním sa pridávajú aj iné energeticky úspornejšie spotrebiče. Ako tvrdí riaditeľ Planeo ide hlavne o ‚veľkú bielu techniku‘ – čiže najmä práčky, sušičky, chladničky, mrazničky, umývačky. „Dokonca sa ľudia začali dopytovať a kupovať smart zásuvky s funkciou merania spotreby. U nás tento segment hlási až 60 percentný nárast,“ dodal Siblík.

Úspora energie je dnes tiež jedným z dôvodov pre potrebu kúpiť si šikovné spotrebiče a ďalšie vybavenie z kategórie smart. Šetriť však nejde len pomocou LED osvetlenia, napríklad spotreba plynu a elektriny pomáhajú regulovať termostatické hlavice, termostaty alebo inteligentné zásuvky, ktoré je možné vypnúť na diaľku. V Alze evidujú veľké zvýšenie predajov v kategóriách vykurovania, a to napríklad termostaty a termostatické hlavice, ktorých predaj rastie trojnásobne v porovnaní s minulým rokom. Pri SMART zástrčkách je zvýšený predaj dvojnásobne.

Taktiež spoločnosť NAY zaznamenala zvýšený záujem najmä po produktoch z kategórie amrt kúrenia, meračov spotreby elektrickej energie, smart zásuvkách a, samozrejme, v konečnom dôsledku aj LED žiarovkách, vrátane smart osvetlenia, informuje František Vámoši, marketingový manažér.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Slovensko #šetrenie #zdražovanie #LED