Platové porovnanie Bratislava verzus Košice. O 300 eur viac dostanete iba v hlavnom meste

Bratislavský kraj ponúka množstvo pracovných príležitostí. To je aj jeden z dôvodov prečo sa mnoho Slovákov vyberie bývať priamo do hlavného mesta. Najviac miest západný kraj ponúka hlavne v obchode, vo výrobe, v strojárstve a logistike.

17.10.2022 15:28
zamestnanci, povolania, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Región hlavného mesta si tiež drží prvenstvo s najvyššou priemernou mzdou na Slovensku. Zamestnávatelia v Bratislave ponúkajú plat v priemere 1 416 eur, pričom v Košiciach je priemer o 300 eur menší. Dáta zverejnil pracovný portál Kariera.sk na veľtrhu prác Kariéra EXPO.

Priaznivý vývoj na pracovnom trhu priniesol množstvo príležitostí pre ľudí hľadajúcich prácu alebo tých, ktorí zatúžili po zmene.

továreň, okná, SZČO, práca, podnikanie Čítajte viac Prieskum o platoch, pozrite sa, kde rástli najviac. Hrozí nám tu preskakovanie z práce do práce, tvrdí personalista

Firmy väčšinou zvažujú rôzne faktory od vzdelania, skúseností až po zručnosti a znalosti. Kým v menej rozvinutých regiónoch je zaujímavých ponúk menej, hlavné mesto Slovenska je na tom oveľa lepšie, informuje PR manažérka pracovného portálu Kariéra.sk Katarína Tešla. S tým, že v Bratislavskom kraji nájdu ľudia žijúci na Slovensku najviac pracovných možností v rôznych odvetviach a zároveň s vyšším platom v porovnaní s inými krajmi.

Plat v priemere 1 416 eur

Nie je žiadnou novinkou, že práve v hlavnom meste a jeho okolí si ľudia vedia zarobiť lepšie, než napríklad na východnom Slovensku. Portál Kariéra.sk porovnal výšku platov uvádzaných v ponukách v Bratislavskom a Košickom kraji.

zväčšiť TOP 5 odvetví s najvyššími platmi v regióne... Foto: kariera.sk
pracovné odvetvia TOP 5 odvetví s najvyššími platmi v regióne hlavného mesta.

Minimálny plat bol v obidvoch krajoch uvádzaný rovnako, konkrétne na úrovni 700 eur. Čo sa týka priemerného platu, Bratislavský kraj uvádza 1 416 eur, čo je o 25 percent viac v porovnaní s Košickým krajom, ktorý uvádza 1 137 eur. Najväčší rozdiel je vo výške maximálnej možnej mzdy, tam je nárast až 100-percentný. Kým v Košickom kraji si zamestnanci môžu zarobiť najviac 4 tisíc eur, v Bratislavskom kraji je výška najvyššej ponúknutej mzdy až 8 tisíc eur.

zväčšiť Porovnanie platov uvádzaných v ponukách... Foto: kariera.sk
platy Porovnanie platov uvádzaných v ponukách pracovného portálu Kariera.sk.

Kariéra.sk taktiež spracovala prieskum, ktorého sa zúčastnilo 3 200 respondentov. Pýtali sa, aké mesto by si respondenti vybrali, ak by mali možnosť presťahovať sa za prácou v rámci Slovenska. Najviac ľudí by si vybralo práve hlavné mesto. Do Bratislavy by sa presťahovalo až 38 percent opýtaných. Na druhom mieste boli Košice s 29-percentným zastúpením respondentov.

37-tisíc voľných pracovných miest

„V posledných mesiacoch sme zaznamenali až 37-tisíc voľných pracovných miest inzerovaných na portáli Kariéra.sk. Príležitosť zamestnať sa nájdu uchádzači v takmer všetkých pracovných odvetviach: administratíve, bankovníctve, cestovnom ruchu, doprave, logistike, IT, manažmente, obchode, výrobe a ďalších odvetviach,“ uviedol Peter Libuša, riaditeľ Kariéra.sk.

deti, matka, rozhovor, debata, lavička, debata, výchova Čítajte viac Pokuta za materstvo a nižšie platy. Materská je mizerná, človek si musí pomôcť, vraví Simona

Libuša dodáva, že v súčasnosti zamestnávatelia hlásia nedostatok kvalifikovaných uchádzačov s technickým vzdelaním, ktorí na Slovensku výrazne chýbajú už niekoľko rokov. Pracovných ponúk je veľa a vhodných kandidátov je nedostatok. Pre ľudí túžiacich po zmene zamestnania je táto situácia podľa Libušu výhodná a môžu si vyberať z viacerých ponúk, porovnať si podmienky, ktoré budú pre nich výhodnejšie. A to či už z pohľadu platu, benefitov alebo dochádzania do práce.

zväčšiť TOP 5 odvetví, ktoré firmy za posledný rok... Foto: kariera.sk
pracovné odvetvia TOP 5 odvetví, ktoré firmy za posledný rok najviac obsadzovali v BA kraji.

„Čerstvé údaje o stave slovenského trhu práce umocňujú pozitívny vývoj v posledných šiestich mesiacoch. Hoci je aktuálna situácia kvôli medzinárodnému trhu s energiami náročná a zvyšuje sa miera neistoty, čísla nezamestnanosti sa naďalej vyvíjajú priaznivo. Najnižšiu mieru evidovanej nezamestnanosti na regionálnej úrovni má stabilne Bratislavský kraj,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Juraj Káčer.

zväčšiť Aktuálne voľné pracovné miesta. Foto: kariera.sk
Pracovné miesta Aktuálne voľné pracovné miesta.

Na Slovensku podľa Kariera.sk je aktuálne 37 204 voľných pracovných miest, z čoho až 12 106 je dostupných v Bratislavskom kraji. Čo sa týka odvetví, ktoré firmy za posledný rok najviac obsadzovali v Bratislavskom kraji, na čele rebríčka je obchod a za ním výroba. K úspešným odvetviam ako informuje pracovný portál tiež patrí strojárstvo, technika a rozvoj a tiež špedícia, doprava a logistika. Päticu top odvetví uzatvárajú reality a stavebníctvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Slovensko #platy #Kariéra Expo