Najskôr Šipoš, teraz Matovič. Slová politikov z OĽaNO opäť pobúrili šéfa hlinikárne Slovalco

Riaditeľ žiarskej hlinikárne Slovalco Milan Veselý reaguje na slová ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý podľa neho v diskusii použil nepravdivé výroky.

26.09.2022 12:09
Slovalco8 Foto:
Na snímke generálny riaditeľ Slovalco Milan Veselý.
debata (31)

Šéf hlinikárne v krátkej dobe už po druhý raz reaguje na slová politikov, ktoré zazneli v diskusných reláciách. Minulý týždeň reagoval na vyjadrenia poslanca za hnutie OĽaNO Michala Šipoša, ktoré sa týkali kompenzácií. Tentokrát sa mu nepozdávajú slová šéfa rezortu financií Igora Matoviča.

Podľa M. Veselého je zarážajúce, že minister financií, ktorý bol pravidelne účastný diskusií o kompenzáciách a pomoci priemyslu a dokonca zorganizoval stretnutie so zamestnancami Slovalca a jeho vedením, dnes vyslovuje rovnaké klamlivé výroky, informuje v tlačovej správe.

Slovalco8 Čítajte viac Slová poslanca z OĽaNO postavili zo stoličky šéfa hlinikárne Slovalco: v tejto fáze nežiadame štát ani o jediné euro

Igor Matovič sa v nedeľu 25.9.2022 v dis­kusií O 5 minút 12 vyjadril na adresu Slovalca nasledovne:

„Bol tu všeobecne známy príklad na Slovensku, že vláda dopustila, že Slovalco zatvorí fabriku. Viete, aký je rozdiel, ak by vláda alebo štát teraz mal dofinancovať Slovalco, aby mohlo platiť tie vyššie ceny energie? V roku 2020 Slovalco zaplatilo za elektrinu 84 miliónov. A viete, koľko by zaplatilo v súčasnosti? Ak by teda štát dodotoval tú cenu elektriny, aby Slovalco mohlo fungovať? 1,15 miliardy eur. Miliardu navyše dať, z nášho spoločného, lebo to je naša spoločná kasička, to nie je Matovičova, to nie je OĽaNO. Zobrať teraz že miliardu a dať do jednej fabriky, aby neprepustila 300 zamestnancov, tak jednoducho to je príliš veľký luxus, lebo tú miliardu by museli zaplatiť dôchodcovia, aj chudobné rodiny, aj invalidi, aj všetci by sa na to museli vyskladať. A všetci na konci by sme to zafinancovali. Čiže bohužiaľ, všetkým je to ľúto, ale ekonomicky sa to neoplatí. Pre štát sa to neoplatí. My sa musíme správať ako dobrý hospodár.“

Spoločnosť Slovalco reaguje:

„Igor Matovič dnes tvrdí, že na záchranu Slovalca a výroby primárneho hliníka by štát musel minúť stovky miliónov eur zo štátneho rozpočtu. V tomto s pánom Matovičom nemožno nesúhlasiť, avšak iba v hypotetickej rovine. Ako sme už opakovane uviedli, a na tom trváme, nikdy sme od vlády ani jej predstaviteľov nežiadali financie na pokrytie zvýšených nákladov za elektrickú energiu. Takáto požiadavka neodznela ani na jednom stretnutí s predstaviteľmi vlády, vrátane Igora Matoviča. O takúto pomoc ani nikdy Slovalco žiadať nebude,“ informuje hlinikáreň.

„Máme za to, že politici, vrátane Igora Matoviča, sa snažia takýmito výrokmi len zakryť skutočný dôvod, pre ktorý muselo Slovalco tento mesiac odstaviť svoju výrobu,“ dodáva.

Ako ďalej upozorňujú, tak slovenský priemysel a Slovalco už viac ako 2 roky žiadajú terajšiu vládu (a žiadali aj tú minulú), aby prijala novelu Zákona 414/2012 o obchodovaní s emisnými kvótami, ktorá určí predvídateľný rámec a nastaví výšku kompenzácií nepriamych CO2 nákladov na úroveň ostatných priemyselných krajín EÚ.

Podľa nich sú práve nízke kompenzácie dôvodom odstavovania výroby v energeticky náročných podnikoch. Tieto kompenzácie však nie sú vyplácané zo štátneho rozpočtu, ale z peňazí, ktoré štát zarobil predajom emisných povoleniek – takže kompenzácie sú vyplácané priamo z peňazí, ktoré zaplatili samotné fabriky. Emisné povolenky v hodnote stoviek miliónov eur dostáva štát od EÚ každý rok úplne bezodplatne. Príjmy z predaja emisných kvót sa následne presúvajú do Envirofondu a môžu byť použité len na vybrané účely, vrátane spomínaných kompenzácií, a teda nejde o peniaze v štátnom rozpočte.

„Ak by vláda, a najmä minister financií Igor Matovič, predložila novelu, ktorá by upravovala výšku kompenzácií, ešte pred rokom alebo dvoma, Slovalco by dnes malo zakontrahovanú elektrickú energiu na roky dopredu a energetická kríza by sa ho žiadnym spôsobom nedotkla. Bez predvídateľných rámcových podmienok sme však kontrakt na elektrickú energiu uzavrieť nemohli a čakali sme na rozhodnutie Igora Matoviča, ktorý novelizáciu zákona viac ako 2 roky blokoval,“ informuje v tlačovej správe hlinikáreň.

Čo môže podľa hlinikárne pomôcť? Slovalco tvrdí, že na svoju výrobu už odstavilo a od štátu si nepýta žiadne mimoriadne financie alebo dotácie (ako sa to snaží prezentovať Igor Matovič), za ktoré by si mohlo nakúpiť elektrickú energiu. Ak však parlament odsúhlasí novelu Zákona 414/2012 a cena elektrickej energie sa dostane na prijateľnú úroveň, Slovalco si bude môcť elektrickú energiu zakontrahovať na niekoľko rokov dopredu a reštartovať svoju výrobu.

„Veríme, že si vláda uvedomí, kde spravila chybu a pokúsi sa ju napraviť prijatím navrhovanej novely a predíde tak problémom v priemysle, ktorý je hnacím motorom slovenskej ekonomiky. Novelizovaný zákon dá Slovalcu a ostatným fabrikám, ktoré pre nečinnosť vlády už odstavili svoju výrobu, nádej na opätovný reštart,“ dodáva na záver.

Podľa nich novelizácia zákona štát nestojí, ani nebude stáť, žiadne peniaze. „Bez novelizácie zákona však utrpí nielen zamestnanosť či životné prostredie, ale aj štátny rozpočet,“ tvrdia.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Slovalco #Igor Matovič