BVS plánuje nové projekty, ktorých oblastí sa dotkne?

Prístup k pitnej vode nie je samozrejmosť. Aj preto sú investície do vodovodnej infraštruktúry potrebné.

20.09.2022 10:15
voda, deti, umývanie, zelenina, šetrenie, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) pracuje na viacerých projektoch, vďaka ktorým občania získajú kvalitnejšie služby.

„Za dôležité považujeme, že aj na základe týchto výsledkov bol finančný riaditeľ BVS Emerich Šinka nominovaný v ankete CFO roka 2021 o ktorej rozhodujú čitatelia,“ tvrdí hovorca BVS Peter Podstupka.

bvs Peter Olajos Čítajte viac Zdražovanie vody nie je to, čo trápi Slovensko. Ak chcete z kohútika čistú vodu, treba si priplatiť, tvrdí šéf vodárov

Rozšírenie vodárenského zdroja Holdošov mlyn

Bratislavská vodárenská spoločnosť dokončila rozšírenie vodárenského zdroja Holdošov mlyn na Záhorí neďaleko obce Hradište pod Vrátnom. Rozšírený vodárenský zdroj má kapacitu 50 litrov kvalitnej pitnej vody za sekundu, ktorá už nepotrebuje ďalšiu technologickú úpravu. To je viac ako dvojnásobok jeho pôvodnej kapacity. Voda z tohto zdroja bude napájať skupinový vodovod v smere Hradište pod Vrátnom – Osuské – Hlboké – Senica. Celkové investície do rozšírenia vodárenského zdroja sa pohybovali na úrovni 4,6 milióna eur. Pre ďalší rozvoj v tejto lokalite plánuje BVS vodovodný obchvat mesta Senica, v dĺžke sedem kilometrov, ktorý je potrebný na dokončenie napojenia ďalších obcí touto vodou – až po mesto Holíč a celkové posilnenie Senického a Holičského skupinového vodovodu. Spolu s rozšírením vodárenského zdroja BVS zmodernizovala aj vodárenskú infraštruktúru v obci Hradište pod Vrátnom a zlepšila tlakové pomery v obci. Obyvatelia by tak už počas tohto leta nemali mať problém s tlakom vody.

Buduje nový vodojem v Záhorskej Bystrici

Nový vodojem v Záhorskej Bystrici bude dokončený v roku 2022. Dokončená je hrubá stavba objektu, vrátane oboch hlavný komôr, ktoré budú slúžiť na akumuláciu pitnej vody pre obyvateľov Záhorskej Bystrice a okolia. Ak pôjde všetko podľa predpokladov, tak približne 13 tisíc ľudí začne vodu z tohto vodojemu využívať na začiatku roku 2023. Obyvateľov časti Záhorskej Bystrice, Kŕče, Podkerepušky, Dievčí hrádok ale aj viacerých menších lokalít v tejto oblasti tak čaká posledné leto, kedy budú mať počas letných dní problémy s tlakom vody z verejného vodovodu. Vodojem v Záhorskej Bystrici pomôže vyriešiť tlakové problémy v tejto lokalite. Bol navrhnutý ako dvojkomorový vodojem s objemom jednotlivých komôr 1 000 m³. Súčasťou výstavby je aj prislúchajúca manipulačná komora, spevnené plochy v rámci areálu, oplotenie, prístupová komunikácia alebo sadové úpravy v okolí vodojemu. Na výstavbu sa spotrebovalo približne 710 m³ betónu. Zároveň je dokončených už aj viac ako 2 000 metrov nového vodovodného potrubia, ktoré je potrebné na napojenie na existujúcu vodovodnú sieť a taktiež oporné múry v rámci areálu vodojemu.

Stavia vodovody na Záhorí

V roku 2022 začala výstavba verejného vodovodu v Dubovciach na Záhorí. Po tom, čo sa verejný vodovod začal minulý rok stavať v Radošovciach a Popudinských Močidľanoch, sa podarilo naštartovať výstavbu aj v obci Dubovce. Napriek tomu, že obec leží v tesnej blízkosti veľkého transportného vodovodu, obyvatelia nemali prístup k pitnej vode. Vďaka projektu za približne 2,2 milióna eur sa k verejnému vodovodu bude môcť pripojiť 233 odberných miest. BVS položí viac ako 3,5 kilometra nového vodovodného potrubia. Obyvatelia Duboviec tak budú mať neobmedzený prístup ku kvalitnej pitnej vode z verejného vodovodu a nebudú sa musieť spoliehať na vodu zo svojich studní alebo balenú vodu. Hlavný vodovod v obci je naprojektovaný v rozmere DN 100 a priemerný predpokladaný odber vody v obci sa bude pohybovať na úrovni 1,8 litra za sekundu. Ak pôjde všetko podľa predpokladov, pitnú vodu z verejného vodovodu budú môcť obyvatelia Duboviec začať používať v treťom kvartáli roku 2023. Dubovce a Popudinské Močidľany spolu s Radošovcami sú obce s rovnakým problémom. Napriek tomu, že sa nachádzajú bezprostredne vedľa veľkého transportného vodovodu, obyvatelia nemali vo svojich domoch pripojenie na verejný vodovod. Spustenie výstavby vodovodov v týchto obciach bola jednou z priorít súčasného vedenia Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Celkové náklady na výstavbu vodovodov v týchto obciach sa pohybujú na úrovni 9,5 milióna eur.

Rekonštruuje veľké vodovodné potrubia v Bratislave

BVS spustila rekonštrukciu veľkých vodovodných potrubí v BA. Ide o hlavné veľkokapacitné potrubia, ktorými sa dopravuje voda do našich vodojemov odkiaľ potom gravitačne spadá k ľudom do kohútikov. Ide o vodovody o priemere 1200 a 1400 milimetrov s veľkou prepravnou kapacitou. Tieto vodojemy majú viac ako 50 rokov, sú z ocele a kvôli zlému technickému stavu ich už nebolo možné jednoducho opraviť. V oboch prípadoch opravujem približne 2,5 kilometra trasy vodovodov. Vodovod o priemere 1 400 mm bol v tak zlom stave, že na tomto úseku BVS už musela odstaviť a používať na prepravu vody náhradné trasy. Vodovod o priemere 1200 bol poruchový, čo tiež spôsobovalo problémy, pretože odstaviť vypustiť a opraviť takýto veľký vodovo je mimoriadne náročné. V oboch prípadoch sa používa aj bezvýkopová technológia, čo je pri týchto priemeroch na Slovensku unikátne. Obe rekonštrukcie sa začali na prelome roka a zmluvný termín dokončenia je jeseň, respektíve koniec tohto roku

debata chyba
Viac na túto tému: #projekt #vodovod #BVS