Prestížny denník z USA si všíma osud Slovalca: Výroba kovov v Európe zrejme končí

Energetická kríza má tvrdý dopad aj pre slovenský priemysel. Žiarska hlinikáreň Slovalco by mala pre vysoké ceny elektriny ukončiť výrobu primárneho hliníka do konca septembra.

12.09.2022 20:33
Slovalco5 Foto:
Na snímke zľava generálny riaditeľ Slovalco Milan Veselý a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) počas spustenia novej pretavovacej pece hliníkových procesných šrotov v a.s. Slovalco v Žiari nad Hronom 14. júna 2022. Touto investíciou rozširuje svoje zapojenie aj do obehového hospodárstva recykláciou použitého hliníka od svojich zákazníkov. Nakupovaním hliníkových šrotov, ktoré vznikajú v procese výroby u zákazníka a ich následným pretavením v Slovalcu sa tak vracia už použitý hliník späť do procesu výroby nových hliníkových výrobkov.
debata (45)

Hlinikáreň v Žiari nad Hronom, ktorá funguje desiatky rokov, je dôležitou súčasťou automobilového reťazca. Z jeho hliníka sa vyrábajú autosúčiastky na celom kontinente.

„Toto je pravdepodobne koniec výroby kovov v Európe,“ opisuje situáciu pre americký denník The Wall Street Journal generálny riaditeľ hlinikárne Slovalco Milan Veselý. Svoj celý profesionálny život spojil práve so závodom v Žiari nad Hronom.

Slovalco7 Čítajte viac Ľudia tu robili celý život, hovorí riaditeľ Slovalca o konci. Slovenský hliník nahradí dovoz zo „špinavej“ Číny

Pred krízou a enormným rastom cien energií platilo Slovalco za jednu megawatthodinu 45 eur. Tento rok to bolo na základe vlaňajšieho kontraktu už 75 eur. Podniku zlomili väz likvidačné ceny elektriny, ktoré sa koncom augusta vyšplhali až na hranicu tisíc eur za megawatthodinu, píše americký denník.

Na snímke spustenie novej pretavovacej pece...
Na snímke generálny riaditeľ Slovalco Milan...
+9Na snímke areál spoločnosti a.s. Slovalco v...

Fabrika bola roky suverénne najväčším nákupcom elektriny na Slovensku, spotrebovala deväť percent elektriny na Slovensku, väčšinu z jadrovej energie. O prácu príde zhruba 350 až 400 pracovníkov.

VIDEO: Spustiť opätovne hlinikáreň by stálo aj sto miliónov

Video

„Nestálosť ceny elektriny v týchto dňoch je šialená,“ povedal pre WSJ Veselý. „Toto je spôsob, akým v skutočnosti zabíjame priemysel,“ dodal.

Slovalco Čítajte viac Hliník a slovenské automobilky. Ako ich ovplyvní krach Slovalca?
45 debata chyba
Viac na túto tému: #hlinikáreň #Slovalco