Aj Fitch zmenila výhľad ratingu Slovenska na negatívny, problémy robia energie

Ratingová agentúra Fitch Ratings ponechala úverový rating Slovenska na úrovni "A", zmenila však výhľad z pôvodne stabilného na negatívny, informovalo v piatok Ministerstvo financií (MF) SR. Fitch vo svojej správe ocenila členstvo SR v Európskej únii a eurozóne, konkurencieschopný export, stabilné priame zahraničné investície i kvalitu v riadení krajiny.

20.08.2022 10:17
debata (15)

V tomto roku agentúra odhaduje deficit bežného účtu na úrovni 4 % HDP, ktorý sa s postupným zlepšovaním vonkajších podmienok v rokoch 2023 – 2024 zmierni v priemere na 1,8 %. Kľúčová ostáva výkonnosť automobilového sektora, ktorá predstavuje približne 25 % celkového exportu. „Celkovo neočakávame zásadné zmeny v pozícii čistého zahraničného dlhu krajiny, keďže stabilný prílev priamych zahraničných investícií podporuje platobnú bilanciu krajiny,“ uvádza Fitch.

Agentúra ocenila pomerne vysoké hodnotenie Slovenska v ukazovateli Svetovej banky (WBGI) v kvalite riadenia krajiny. Zaradenie Slovenska do 71. percentilu je podporené členstvom v EÚ a eurozóne, silnou inštitucionálnou kapacitou a efektívnym právnym štátom.

Fitch vo svojej správe zdôvodnila zmenu výhľadu zo stabilného na negatívny oslabením rastu HDP (na 2 % v roku 2022 a 1,9 % v roku 2023) pre obavy z nedostatku množstva energií v Európe. Súkromná spotreba bude, aj napriek sérii podporných opatrení domácností, čeliť vyšším inflačným tlakom.

Začiatkom augusta potvrdila rating Slovenska na úrovni A2 ratingová agentúra Moody's. Tiež ale zmenila jeho výhľad zo stabilného na negatívny.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Slovensko