Šéfka marketingu DATART: Predaj elektrických vykurovacích zariadení vyskočil až trojnásobne

Spotrebu energií v domácnosti najviac ovplyvňujú tie spotrebiče, ktoré sú zapnuté dlhodobo počas dňa, teda najmä chladničky a mrazničky, televízory či v lete zariadenia na ochladzovanie vzduchu, tvrdí v rozhovore pre denník Pravda Sabina Boudová, marketingová riaditeľka značiek DATART a Hej.sk.

13.08.2022 05:00
Sabina Boudová Foto:
debata

Kupujú spotrebitelia v dôsledku vysokých cien elektriny viac úspornejších spotrebičov?

Áno, rastúci trend kupovania úspornejších spotrebičov sledujeme od jesene 2021 v predajniach, na e-shope značky DATART a tiež na našom druhom e-shope Hej.sk. Zvyšovanie cien energií má priamy vplyv na nákupné preferencie zákazníkov, takže vo väčšej miere volia produkty z úspornejších energetických tried. DATART sa snaží svojim zákazníkom poskytovať užitočné tipy týkajúce sa úspor v domácnosti, nových energetických štítkov atď. Pre lepšiu orientáciu zákazníkov v našich predajniach DATART máme úsporné spotrebiče označené špeciálnym symbolom s bielym domčekom.

O aké úsporné spotrebiče je záujem?

Spotrebu energií v domácnosti najviac ovplyvňujú tie spotrebiče, ktoré sú zapnuté dlhodobo počas dňa, teda najmä chladničky a mrazničky, televízory či v lete zariadenia na ochladzovanie vzduchu. Pri týchto produktoch sa prejavuje aj vyšší záujem zákazníkov o úspornejšie modely, najviac to platí pri kombinovaných modeloch chladnička + mraznička, ale aj v prípade práčok.

Richard Sulík Čítajte viac Teplá voda na prídel a kúrenie na 17 stupňov, štáty sa pripravujú na krízu. Obmedzovať ľudí je extrém, reaguje Sulík

Zvýšil sa záujem aj o LED žiarivky či iné „vychytávky“, ktoré vedia usporiť elektrinu?

Svietidlá na báze technológie LED tvoria už dlho väčšinu našej ponuky v tomto segmente. V súčasnej dobe tvorí LED osvetlenie už 50 % všetkých svetelných zdrojov a tento trend bude naďalej pokračovať. Predaje produktov s technológiou LED v sieti predajní DATART a cez e-shop DATART, rovnako ako na e-shope Hej.sk v súčasnosti rastú kontinuálne a organicky a zásadnú zmenu nezaznamenávame. Sezóna nakupovania svietidiel však prichádza v októbri so skracujúcimi sa dňami a predpokladáme, že zákazníci budú aj v tomto prípade zohľadňovať úsporný efekt a charakter produktov na báze LED.

Ktoré spotrebiče spotrebujú v domácnosti najviac elektrickej energie a koľko vedia úspornejšie spotrebiče ušetriť peňazí?

Ako bolo uvedené, najvyšší podiel spotreby energie v domácnosti predstavujú dlhodobo pracujúce spotrebiče, najmä chladničky, mrazničky, zariadenia na ochladzovanie vzduchu a televízory. Ak uvedieme príklad, keď tieto spotrebiče spolu reprezentujú 80 % spotreby domácnosti, ktorá platí za elektrinu 50 eur mesačne, pri modeloch úspornejších o 40 % ušetrí táto domácnosť mesačne 16 eur, teda ročne takmer 200 eur.

Viete povedať, aká je návratnosť takéhoto spotrebiča?

Nový úsporný spotrebič môže ušetriť ročne desiatky až stovky eur, takže návratnosť je niekoľko rokov. Navyše starý spotrebič je náchylnejší na poruchy, ktorých oprava sa môže predražiť.

Kupujú ľudia vo veľkom napríklad elektrické varné kanvice, dvojplatničky či iné výrobky, ktoré nie sú závislé od plynu?

Áno, kupujú. Výrazne vyšší záujem o tieto výrobky pozorujeme už niekoľko mesiacov a v súčasnosti dosahuje predaj elektrických varných zariadení – kanvíc, dvojplatničiek a ďalších – až trojnásobne vyššiu úroveň ako v rovnakom období v minulosti. Podobné zvýšenie sme zaznamenali aj v prípade predaja elektrických vykurovacích zariadení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #domáce spotrebiče #Datart #energetická kríza