Niekoľko tureckých bánk vstupuje do ruského platobného systému Mir

Päť tureckých bánk sa pripája k ruskému platobnému systému Mir, uviedol podľa agentúry Bloomberg turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na spiatočnej ceste z ruského Soči, kde rokoval so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Výhody z toho budú mať tak ruskí turisti, ako aj Turecko, povedal Erdogan.

07.08.2022 06:15
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan
debata (86)

Platobný systém Mir je ruská analógia k zahraničným službám, ako sú Visa alebo Mastercard. Obaja menovaní poskytovatelia kreditných kariet po napadnutí Ukrajiny Ruskom podnikanie v Rusku pozastavili.

Turecké banky urobili ohľadom ruských platobných kariet významný pokrok a platby v rubľoch budú znamenať finančnú vzpruhu ako pre Rusko, tak aj Turecko, oznámil Erdogan v lietadle pri ceste zo Soči. Doplnil, že v Rusku rokovali tiež guvernéri ruskej a tureckej centrálnej banky.

Počas rozhovorov v Soči sa Putin s Erdoganom dohodli, že Turecko začne za ruský plyn čiastočne platiť v rubľoch. Erdogan oznámil, že jeho stretnutie s Putinom „môže otvoriť úplne odlišnú kapitolu“ v turecko-ruských vzťahoch. Turecko síce odsúdilo ruskú inváziu na Ukrajinu, sankcie na Rusko ale neuvalilo.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko