Americká ekonomika stráca dych, klesla druhý kvartál v rade. Je tak v technickej recesii

Ekonomika USA sa scvrkla pritom už druhý štvrťrok v rade.

28.07.2022 18:31
USA Foto: ,
debata (11)

Americká ekonomika sa medzi aprílom a júnom medziročne znížila o 0,9 percenta. Vo štvrtok o tom informovalo federálne ministerstvo obchodu. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa pritom zmenšil už druhý kvartál v rade, keďže od v období od januára do marca oslabil o 1,6 percenta. Po sebe nasledujúce štvrťroky klesajúceho HDP predstavujú neformálny, aj keď nie definitívny indikátor recesie, uvádza agentúra AP.

Jaslovské Bohunice elektráreň Čítajte viac Horúčavy robia vrásky na čele energetikom. Atómky vo Francúzsku pracujú v obmedzenom režime. Ako to zvládajú tie naše?

Správa o HDP za ostatný kvartál poukazuje na oslabovanie naprieč ekonomikou. Spotrebiteľské výdavky sa znížili, keďže Američania kupovali menej tovaru. Klesli obchodné investície. Prepadli sa aj zásoby, keďže podniky spomalili ich dopĺňanie, čím sa z HDP znížili o 2 percentuálne body. Vyššie úrokové sadzby, ktoré sú následkom série zvyšovaní sadzieb Federálnym rezervným systémom (Fed), zablokovali výstavbu domov, ktorá medziročne klesla o 14 percent. Nadol išli aj vládne výdavky.

Ministerstvo správu zverejnilo v kritickom čase. Spotrebitelia a podniky zápasia s infláciou a vyššími nákladmi na pôžičky. V stredu Fed v snahe o skrotenie inflácie druhýkrát po sebe zvýšil svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o tri štvrtiny percentuálneho bo­du.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #USA #recesia