Pozrite si, aké sú úroky a koľko zarobíte na pár tisícovom vklade v banke

Úrokové sadzby na vkladoch sú dlhodobo blízko nule.

27.07.2022 05:00
odchodné, dôchodok, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Česká národná banka postupne zvyšuje základnú úrokovú sadzbu, ktorá je momentálne na úrovni sedem percent. Tamojšie pobočky takmer okamžite zareagovali zvyšovaním sadzieb na termínovaných vkladoch, no tie stále ostávajú približne jeden percentuálny bod pod základnou sadzbou ČNB.

hypotéka, bývanie, Čítajte viac Prečo úroky na hypotékach rastú, ale na vkladoch sú stále blízko nule?

Základnú sadzbu zdvihla aj Európska centrálna banka. Budú úroky na termínovaných účtoch rásť aj Slovákom? Denník Pravda sa pozrel na to, za akých podmienok v súčasnosti banky ponúkajú termínované vklady.

V súčasnosti situácia na termínovaných vkladoch vyzerá tak, že úrokové sadzby sa napríklad pri 24 mesiacoch pohybujú v rozmedzí od 1,35 až po 0,01 percenta. Porovnanie Finančného kompasu ukazuje, že pri výške vkladu 5000 eur a pri dĺžke 24 mesiacov má najvyššiu úrokovú sadzbu pri terminovaných účtoch Privatbanka, a to 1,35 percenta. Zarobený úrok za toto časové obdobie predstavuje 109,35 eura. Na opačnom konci rebríčka je VÚB banka, ktorá poskytuje termínovaná vklad s úrokovou sadzbou 0,01 percenta. Zarobený úrok v tomto príklade predstavuje 0,81 eura.

Video
Ako najlepšie zhodnotiť voľných 1000 eur? Odpovedá Maroš Ovčarik z Partners Investments. Premiéra 22. 12. 2021.
12 debata chyba
Viac na túto tému: #úroky #termínované vklady #vklad