Matovičov rezort reaguje na obvinenia Sulíka, dôvodom je prepúšťanie v hlinikárni Slovalco

Ministerstvo financií (MF) SR sa ohradilo voči obvineniam, že blokuje zvýšenie kompenzácií z Envirofondu pre energeticky náročné firmy.

22.07.2022 10:23
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič
debata (13)

Rezort údajne v rozporových konaniach k novele zákona o obchodovaní s emisnými kvótami opakovane navrhol riešenie, ktoré ponúkalo kompenzácie vyššie, ako žiadalo ministerstvo hospodárstva. Približne polovica štátov EÚ kompenzácie neposkytuje vôbec, uviedlo MF.

Rezort financií tak reagoval na obvinenie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) v súvislosti s avizovaným ukončením výroby v stredoslovenskej hlinikárni Slovalco. Minister v polovici júla označil situáciu za katastrofu a za vinníka označil MF. „Bohužiaľ, stroskotalo to na zamietavom stanovisku ministerstva financií napriek tomu, že v Envirofonde sa nachádza dostatok financií. Výsledkom je, že stovky ľudí skončia na úrade práce,“ zdôraznil vtedy Sulík.

Slovalco5 Čítajte viac V Slovalcu príde o prácu 300 ľudí. Je to katastrofa, reaguje Sulík. Budaj sa bráni, hovorí o kampani

Slovalco je podľa MF aj v súčasnosti výrazným beneficientom energetickej legislatívy, pričom okrem kompenzácií z Environmentálneho fondu má dlhodobo znížené tarifné poplatky za prenos elektrickej energie. Súčasne je priamo napojené na sieť, a nie prostredníctvom distribútora.

Problémy na trhu s hliníkom sú celoeurópske a možnosti Slovenskej republiky v tomto smere sú podľa rezortu extrémne limitované. „MF, samozrejme, ľudsky mrzia individuálne dosahy tejto krízy na zamestnancov, avšak v tomto smere zároveň dodávame, že štát nedokáže a nemôže dlhodobo kompenzovať vstupné náklady podnikateľským subjektom,“ dodalo MF.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Slovalco #Igor Matovič