Šéf Slovalca reaguje na Budaja: Teraz je už neskoro, situácii sa dalo predísť

Vedenie Slovalca je naďalej odhodlané hľadať najlepšie možné riešenia pre budúcnosť závodu.

19.07.2022 13:01
Slovalco5 Foto:
Na snímke zľava generálny riaditeľ Slovalco Milan Veselý a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) počas spustenia novej pretavovacej pece hliníkových procesných šrotov v a.s. Slovalco v Žiari nad Hronom 14. júna 2022. Touto investíciou rozširuje svoje zapojenie aj do obehového hospodárstva recykláciou použitého hliníka od svojich zákazníkov. Nakupovaním hliníkových šrotov, ktoré vznikajú v procese výroby u zákazníka a ich následným pretavením v Slovalcu sa tak vracia už použitý hliník späť do procesu výroby nových hliníkových výrobkov.
debata (20)

Podľa šéfa žiarskej hlinikárne Slovalco Milana Veselého sa nepriaznivej situácii vo fabrike dalo predísť. „Ak by sme pred rokom mali rovnaké podmienky a istotu kompenzácií oxidu uhličitého (CO2). Vtedy by si Slovalco zabezpečilo dlhodobý kontrakt na dodávku elektriny," napísal riaditeľ spoločnosti Slovalco vo svojom vyjadrení.

Oceňuje všetko úsilie a prísľuby zo strany vlády za posledné roky. Realita je však podľa neho taká, že Slovensko nezaviedlo rovnakú schému kompenzácie CO2 ako ostatné členské štáty EÚ pre svoj oprávnený energeticky náročný priemysel.

Slovalco5 Čítajte viac V Slovalcu príde o prácu 300 ľudí. Je to katastrofa, reaguje Sulík. Budaj sa bráni, hovorí o kampani

„Slovalco a jeho majitelia sa dva roky snažili nájsť riešenie, pomocou ktorého by sme mali rovnaké podmienky ako ostatné európske huty. Teraz je už neskoro zabezpečiť si konkurencieschop­nosť pre rok 2023. Situácia je tak pre Slovalco naďalej mimoriadne zložitá,“ pokračuje Veselý.

Budaj vinu odmieta

Ministerstvo životného prostredia v nedávnom stanovisku uviedlo, že sa ohradzuje voči trvalej kampani firmy Slovalco, ktorú vedie vedenie podniku s účelom získať výhody štátnej pomoci aj na úkor iných podnikov postihnutým zvyšovaním cien energií.

„Najnovší vývoj, to znamená, odstávka výroby a prepúšťanie sú jednoznačne dôsledkom faktu, že fabrika, ktorá spotrebováva najviac elektrickej energie, si nevytvorila v predošlých rokoch dostatočnú rezervu, ani žiaden iný plán pre prípad zdraženia energií," uviedol evirorezort v tlačovej správe.

Prepúšťanie vo fabrike

Spoločnosť ohlásila prepustenie 300 zamestnancov z celkového počtu 450, pričom konečné číslo zamestnancov, ktorí prídu o zamestnanie, zatiaľ nie je definitívne. Aktuálne ide o priamych zamestnancov. Situácia sa však dotkne priemyslu a subdodávateľov v celom žiarskom regióne. Na výrobu v spoločnosti je naviazaných ďalších približne 2500 pracovných mi­est.

„To, čo postihlo našu jedinú slovenskú hlinikáreň, sa nedá nazvať inak ako katastrofou,“ reagoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

20 debata chyba
Viac na túto tému: #prepúšťanie #Slovalco #Ján Budaj