V Slovalcu príde o prácu 300 ľudí. Je to katastrofa, reaguje Sulík. Budaj sa bráni, hovorí o kampani

Jediný výrobca hliníka na Slovensku, Slovalco v Žiari nad Hronom, ohlásil prepúšťanie. Pre spriemyselnenú krajinu, ako je Slovensko, ide o veľmi zlú správu, uviedlo vo štvrtok Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Spoločnosť postupným znižovaním výroby a súčasným prepúšťaním reaguje na narastajúce ceny elektrickej energie, vysoké ceny emisných povoleniek a nízke ceny hliníka. Vedenie spoločnosti avizuje aj úplné zastavenie výroby.

14.07.2022 09:02 , aktualizované: 20:41
Slovalco5 Foto:
Na snímke zľava generálny riaditeľ Slovalco Milan Veselý a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) počas spustenia novej pretavovacej pece hliníkových procesných šrotov v a.s. Slovalco v Žiari nad Hronom 14. júna 2022.
debata (405)

Spoločnosť ohlásila prepustenie 300 zamestnancov z celkového počtu 450, pričom konečné číslo zamestnancov, ktorí prídu o zamestnanie, zatiaľ nie je definitívne. Aktuálne ide o priamych zamestnancov. Situácia sa však dotkne priemyslu a subdodávateľov v celom žiarskom regióne. Na výrobu v spoločnosti je naviazaných ďalších približne 2500 pracovných miest. „To, čo postihlo našu jedinú slovenskú hlinikáreň, sa nedá nazvať inak ako katastrofou,“ reagoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Na snímke spustenie novej pretavovacej pece...
Na snímke generálny riaditeľ Slovalco Milan...
+9Na snímke areál spoločnosti a.s. Slovalco v...

MH uviedlo, že podniklo všetky kroky k zníženiu poplatkov v koncových cenách energií, ktoré boli v jeho kompetencii. Zároveň si uvedomuje, že vzhľadom na náročnosť výroby v hlinikárni to nepostačovalo. Ako ďalšie riešenie preto navrhovalo zmenu kompenzačnej schémy pre energeticky náročný priemysel, rovnako ako spoločnosť Slovalco, čím by sa vytvorili podmienky, ktoré by boli porovnateľné s konkurenčnými podnikmi v iných európskych krajinách.

Ján Budaj, Ide o pravdu Čítajte viac Žiarska fabrika Slovalco reaguje na Budaja. Minister klame, nemáme také zisky

„Ministerstvo hospodárstva a aj ja osobne sme dlhodobo navrhovali, aby sa uvoľnili financie z Envirofondu tak, ako je to bežné v zahraničí. Veľkí zamestnávatelia mali dostať priamu finančnú kompenzáciu v dôsledku neúnosného zvyšovania nákladov na výrobu. Bohužiaľ, stroskotalo to na zamietavom stanovisku ministerstva financií napriek tomu, že v Envirofonde sa nachádza dostatok financií. Výsledkom je, že stovky ľudí skončia na úrade práce,“ zdôraznil Sulík.

Generálny riaditeľ Slovalco Milan Veselý podotkol, že firmu mohla zachrániť práve chýbajúca novela zákona o obchodovaní s emisnými kvótami. „S kompenzáciou by sme vedeli byť aspoň na nule, ale takto je situácia ďaleko za hranicou únosnosti. Nedokázali sme si zabezpečiť vstupy, elektrinu na budúci rok, a dnes už to zašlo tak ďaleko, že by nám už ani prijatie zákona nepomohlo,“ dodal Veselý.

Rezort hospodárstva pripomenul, že správa Environmentálneho fondu, ako i zákon o obchodovaní s emisnými kvótami spadajú do spôsobnosti Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, pričom rozhodnutie o poskytnutí finančných prostriedkov z Envirofondu rezort životného prostredia prijíma spolu s Ministerstvom financií (MF) SR. Príspevky do Envirofondu odvádzajú i firmy z ťažkého priemyslu, pričom na základe určenia Európskej komisie o použití prostriedkov z fondu je tieto možné využiť i na realizáciu opatrení v súvisiacich s dekarbonizáciou priemyslu.

Ostane sa recyklovať?

V hlinikárni Slovalco v Žiari nad Hronom by po odstavení primárnej výroby hliníka fungovalo iba recyklačné centrum pre spracovanie procesného šrotu, ktoré podnik uviedol do prevádzky tento rok. Hlinikáreň avizuje prepúšťanie troch stoviek pracovníkov, kľúčových zamestnancov pre možný reštart výroby si však plánuje ponechať. Pre TASR to uviedol generálny riaditeľ Slovalca Milan Veselý.

„Definitívne rozhodnutie o tom, či Slovalco prestane vyrábať primárny hliník úplne, alebo len utlmí výrobu na technologické minimum a v chode ponechá len niekoľko elektrolýznych pecí, urobí predstavenstvo spoločnosti,“ uviedol Veselý. Ako dodal, predpokladá, že po prijatí verdiktu budú musieť prepustiť približne dve tretiny zamestnancov, čo predstavuje zhruba 300 ľudí.

V hlinikárni by aj po odstavení výroby naďalej fungovalo recyklačné centrum pre spracovanie procesného šrotu, do ktorého spoločnosť investovala 15 miliónov eur. „Okrem toho budú fungovať niektoré podporné procesy. Tiež plánujeme dočasne udržať kľúčových zamestnancov pre možný reštart,“ priblížil Veselý. Vyhliadky na prípadné obnovenie výroby sú však podľa jeho slov v súčasnosti veľmi nepravdepodobné.

Budaj vinu odmieta

Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) sa ohradzuje voči trvalej kampani firmy Slovalco, ktorú vedie vedenie podniku s účelom získať výhody štátnej pomoci aj na úkor iných podnikov postihnutým zvyšovaním cien energií. „Najnovší vývoj, to znamená, odstávka výroby a prepúšťanie sú jednoznačne dôsledkom faktu, že fabrika, ktorá spotrebováva najviac elektrickej energie, si nevytvorila v predošlých rokoch dostatočnú rezervu, ani žiaden iný plán pre prípad zdraženia energií," uviedol evirorezort v tlačovej správe.

Na tému mediálnej kampane proti MŽP chce minister životného prostredia Ján Budaj hovoriť s vlastníkmi Slovalca, ktorými sú Penta a tiež Norsk Hydro. „Aj z vyjadrenia Slovalco je zrejmé, že deficit, do ktorého sa hlinikáreň dostala, nevyvoláva nedostatok štátnej podpory z prostriedkov Environmentálneho fondu," tvrdí MŽP.

Podnik si podľa rezortu nedokázal zabezpečiť energiu na ďalšie účinkovanie a jeho ekonomika padla tak, že ani prijatie novely zákona o obchodovaní s emisnými kvótami by na tom nič nezmenila.

405 debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel #Slovalco #hliník #Žiar