Pokračovanie článku: Ľudia sa zbavujú investičných bytov. Hypotéky ďalej dražejú, kedy príde pokles cien bývania?

Zdravý rast cien nehnuteľností je podľa neho na úrovni dvoch až troch percent nad infláciou. Teda pokiaľ bude inflácia nad 10 percent, medziročný nárast cien nehnuteľností si vie predstaviť do 15 percent. „Takýto scenár očakávam v treťom až vo štvrtom kvartáli roku 2022. Táto situácia sa môže zdynamizovať ešte v priebehu druhého a tretieho kvartálu, lebo ľudia budú mať šancu získať posledné výhodné hypotéky. Zásadná zmena bude nasledovať až potom, keď sa úroky zvýšia,“ dodal.

Na realitnom trhu sa však objavila aj iná skutočnosť. Rastúce hypotekárne sadzby v kombinácii so zvyšujúcimi sa životnými nákladmi začína u viacerých vlastníkov investičných bytov vytvárať potrebu zbaviť sa ich. Vlastníci investičných nehnuteľností sa tak snažia využiť aktuálne vhodné podmienky na predaj svojich nehnuteľností.

„Sledujeme, že na trhu aj vplyvom kombinácie spomínaných faktorov postupne pribúdajú do ponuky investičné nehnuteľnosti na predaj,“ tvrdí pre Pravdu odborník na reality v spoločnosti FinGO.sk Viktor Obtulovič. Podľa neho niektorí predávajúci sa ich môžu zbavovať aj z obavy pred prasknutím realitnej bubliny a ďalší vývoj ovplyvňujú aj rastúce úrokové sadzby na hypotékach, nižšia kúpyschopnosť, a teda aj nižší dopyt po nehnuteľnostiach. „Nemyslím si však, že ak do ponuky prichádzajú investičné byty, práve tento fakt by mohol viesť k poklesu cien nehnuteľností,“ dodáva. Je to aj tým, že krajské mestá stále trpia nedostatkom realít v ponuke a ľudia stále hľadajú nové bývanie.

Video
Rozhovor s Jánom Palenčárom, prezidentom Národnej asociácie realitných kancelárií
Bratislava castle st Martins cathedral and the old town rooftop view in Bratislava,Slovakia Čítajte viac Ceny bývania v jednom grafe: Za dekádu u nás narástli o vyše 70 percent, rekordéri sú v Maďarsku

Bratislava si napríklad tiež výrazne pohoršila v rebríčku atraktivity investícií. Dôvodom je prudký rast cien nehnuteľností, ktorý výrazne predlžuje návratnosť pri investičných bytoch určených na prenájom. V hlavnom meste sa návratnosť jednoizbového bytu v centre predĺžila od januára do júna 2022 o viac ako štyri roky na 30,5 roka. Vyplýva to z pravidelnej analýzy európskej brokerskej spoločnosti ProfitLevel.

Výrazný pokles cien bývania tak v najbližšom období nehrozí. Na druhej strane taký dynamický rast, akého sme boli svedkami v prvých mesiacoch tohto roka, sa podľa odborníkov nezopakuje. Obtulovič očakáva upokojenie a zdravý nárast, ktorý by sa mohol pohybovať okolo 8 až 10 percent ročne. „Zlaté realitné časy vysokých dvojciferných nárastov sa však čoskoro skončia a postupne prechádzame do obdobia, keď predávajúci budú hľadať kupujúceho, a nie naopak, ako to bolo doteraz,“ opisuje situáciu na trhu s nehnuteľnosťami.

U susedov už trh ochladol

Neďaleko za hranicami – v Česku – je situácia iná. Realitní makléri hlásia ochladenie celého trhu s nehnuteľnosťami pre slabý dopyt. Hypotéky v posledných mesiacoch rekordne zdraželi a ľudia tak stratili záujem zadlžovať sa. Podľa údajov Fincentra Hypoindexu zverejnených začiatkom tohto týždňa bola priemerná úroková sadzba na hypotéke začiatkom júla 6,24 percenta. Za posledný mesiac tak stúpla až o 0,53 percenta. Hypotéky sú tak dnes dokonca drahšie, ako pred globálnou finančnou krízou v rokoch 2008 a 2009. Tá vtedy následne spôsobila pokles cien nehnuteľností.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #realitný trh #ceny nehnuteľností