Ľudia sa zbavujú investičných bytov. Hypotéky ďalej dražejú, kedy príde pokles cien bývania?

Počas niekoľkých mesiacov nastal na hypotekárnom trhu zlom. Ešte na jeseň 2021 sa banky predháňali v tom, ktorá dá klientovi nižšiu úrokovú sadzbu. Vyše desať rokov mali úrokové sadzby na Slovensku klesajúci trend. Začiatkom roku 2012 bola priemerná sadzba na nových hypotékach vyše päť percent. Boj o zákazníka v znamení znižovania sadzieb vyústil až do situácie, keď koncom vlaňajška dávali banky nové hypotéky priemerne za 0,87 percenta. Niektoré finančné domy išli ešte nižšie a ponúkali úroky od 0,4 percenta.

13.07.2022 16:41
nehnuteľnosti, reality, realitný agent, dom,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Od nového roka sa však situácia dramaticky zmenila. Hrozba zvyšovania základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky zmenila tento trend a od januára vidíme na hypotekárnom trhu, ako sa sadzby na hypotékach postupne opäť zvyšujú. V máji sa priemerná sadzba na novoposkytnutých úveroch na bývanie vyšplhala už na 1,57 percenta. Hypotéky za pár mesiacov zdraželi tak, že úrokové sadzby na niektorých fixáciách sa začínajú aj trojkou.

Ešte dramatickejšie zvyšovanie sadzieb sa prejavilo u našich susedov. Prekvapujúco rastúca inflácia donútila centrálne banky okolitých štátov, ktoré neplatia eurom, konať. Preto zvýšili sadzby, aby predražili cenu peňazí s cieľom spomaliť rast cien.

V Česku tak základný úrok stúpol až na sedem percent, v Poľsku na 6,5 percenta. Maďarský hlavný úrok je najvyšší spomedzi krajín V4 a dosahuje 9,75 percenta. Na porovnanie, ECB drží hlavnú sadzbu na 0,25 percenta, čo je neporovnateľný rozdiel oproti našim susedom.

Video
Ekonóm Baláž: Ceny nehnuteľností nebudú rásť stále do neba

Táto zmena úrokových sadzieb prišla náhle. V Česku sa to začalo už prejavovať aj na realitnom trhu a tamojšie banky dávajú hypotéky priemerne so 6-percentným úrokom.

Natíska sa preto otázka, či drahšie hypotéky na Slovensku môžu zastaviť enormný rast cien bytov a domov. Za prvý štvrťrok tohto roka išli medziročne ceny nehnuteľností hore o vyše 23 percent. Takýto rast cien nehnuteľností považujú viacerí odborníci za neprimeraný.

Bývanie ako ochrana peňazí

Podľa prezidenta Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Jána Pálenčára na Slovensku vysoká inflácia motivuje ľudí investovať do nehnuteľností a týmto spôsobom si uchrániť svoje úspory. Upozorňuje na to, že v posledných mesiacoch sa ešte zvýšil záujem o rezidenčné nehnuteľnosti, čo sa ukázalo vo všetkých krajských mestách aj vo väčších okresných mestách.

Na druhej strane eviduje aj to, že sa zvyšujú úrokové sadzby na hypotékach, čo bude pokračovať aj na jeseň. „Predpokladáme, že výraznejší vplyv na dopyt po nehnuteľnostiach to mať nebude, pretože strach z inflácie vyššej ako 10 percent je omnoho väčší ako to, že si klient priplatí za vyšší úrok na hypotéke,“ vysvetľuje.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #realitný trh #ceny nehnuteľností