Na Orave vyrastie nový závod na výrobu čerpadiel, prácu si nájde vyše 600 ľudí

Prácu v novom závode by mohlo nájsť viac ako 630 ľudí.

09.07.2022 15:16
Hoval Foto:
Lichtenštajnská spoločnosť Hoval
debata (2)

Lichtenštajnská spoločnosť Hoval, zaoberajúca sa technológiami v oblasti vzduchotechniky a vykurovania, plánuje rozšíriť výrobu vo svojom výrobnom závode v Istebnom na Orave. Firma predložila v rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) svoj zámer na vybudovanie výrobno-skladovej haly pre výrobu tepelných čerpadiel. Prácu v novom závode by mohlo nájsť viac ako 630 ľudí.

Predpokladané náklady na realizáciu odhadla spoločnosť na 40 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty. S 12 mesiacov trvajúcou výstavbou by chcel začať ešte v tomto roku, samotnú výrobu plánuje spustiť v roku 2024.

OFZ Čítajte viac Vysoké ceny energií zlomili väz veľkej fabrike na Orave, prepustí 150 ľudí

Novú výrobno-skladovú halu plánuje Hoval vybudovať na pozemku s rozlohou 25-tisíc metrov štvorcových, pričom ročne by tu firma chcela vyrobiť 32-tisíc tepelných čerpadiel. Zámer na výstavbu je predložený v dvoch variantoch, pričom tie sa líšia len spôsobom vykurovania objektu.

Firma chce zriadením nového výrobného závodu prispieť k riešeniu problematiky obnoviteľných zdrojov energie. „Podľa novej štúdie zverejnenej Európskou spotrebiteľskou organizáciou budú tepelné čerpadlá pre spotrebiteľov najlacnejšou možnosťou zeleného vykurovania. Už v krátkom čase budú pre spotrebiteľov cenovo dostupnejším a pohodlnejším riešením,“ uviedol investor.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Orava #tepelné čerpadlá