Ľudí bez práce je tam skoro 20 percent. Príde na Gemer investor? Máme ho na udičke, ale ešte sa trepe, priznáva Sulík

Regióny Gemer a Novohrad môžu mať dôvod na radosť. Vláda rozhodla, že priemyselný park v Rimavskej Sobote bude významnou investíciou.

07.07.2022 15:26
sulík Foto: ,
Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).
debata

Park s rozlohou areálu vyše 160 hektárov má predpoklad do oblasti s vysokou nezamestnanosťou prilákať prácu pre 500 ľudí a nové investície v oblastiach priemyselnej výroby, služieb, výskumu i vývoja.

„Máme jedného veľmi zaujímavého investora na udičke, ale ešte sa trepe,“ povedal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) po rokovaní vlády. „Nebude to tak rýchlo a čaká nás tam veľmi veľa roboty,“ dodal minister. „Ak to klapne, tak sa bavíme o peknej veci, samozrejme, nie v rozsahu ako Volvo," zhodnotil. Potvrdil, že pôda už bola vykúpená, aktuálne park projektujú a idú ho budovať.

Investor do hladovej doliny

Rimavská Sobota je pritom okres s najhoršou nezamestnanosťou na Slovensku, ukazuje to štatistika ministerstva práce. Podľa májových údajov počet ľudí bez práce klesal takmer vo všetkých okresoch. Aj v okrese Rimavská Sobota, ktorý mal v máji najvyššiu nezamestnanosť spomedzi všetkých okresov, teda 19,74 percenta. Miera evidovanej nezamestnanosti bola na celom Slovenku na úrovni 6,35 percenta.

zväčšiť Foto: Ministerstvo práce
nezamestnanosť, regióny

Ekonóm Viliam Páleník zo Slovenskej akadémie vied upozornil na to, že práve v okresoch s veľmi vysokou nezamestnanosťou chýbajú nové investície. „Stále však úplne chýba veľká investícia v regióne okresov Rimavská Sobota, Revúca, čo je druhý najhorší okres v nezamestnanosti, či Poltár, kde je veľmi vysoká nezamestnanosť,“ povedal pre denník Pravda.

Znižovanie regionálnych rozdielov

Výstavbu parku odsúhlasil vládny kabinet ešte v januári minulého roka. Celkový rozpočet by mal dosiahnuť maximálne 9,84 milióna eur. Park by mal vytvoriť minimálne 500 nových pracovných miest. Od nového priemyselného parku si rezort hospodárstva sľubuje, že bude mať významný impulz pre ďalší hospodársky a sociálny rozvoj v regióne, čím prispeje k dlhodobému cieľu znižovania regionálnych rozdielov.

Osvedčenie o významnej investícii už získali viaceré projekty, koncom minulého roka to boli Valaliky na východnom Slovensku, začiatkom júna zase Šurany Industrial Park. Do Valalikov neďaleko Košíc smeruje švédska automobilka Volvo, ktorá má priamo zamestnať 3 300 ľudí a nepriamo až 10-tisíc. Volvo vytvorí tlak na súčasných zamestnávateľov v regióne, prinesie konkurenciu a môže pozitívne ovplyvniť vývoj platov v kraji.

Príde nemecká drevárska firma?

Záujem o výstavbu prevádzky v novom priemyselnom parku oznámil vlani v lete bavorský spracovateľ dreva Ziegler Group. Firma chcela po vybudovaní píly a drevospracujúcej prevádzky za 255 miliónov eur zamestnať 430 ľudí. Portál Aktuality.sk koncom vlaňajška informoval, že táto investícia je ohrozená.

Dôvodom krachu tejto investície mal byť nedostatok základnej suroviny, teda dreva. Denník Pravda sa spýtal rezortu hospodárstva, či je to definitívne, že investor nepríde. Ten však informáciu, že by že by investor od svojho zámeru v Rimavskej Sobote odstúpil, nemá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #Rimavská Sobota #investor #Gemer