Pokračovanie článku: Pôdu pre Volvo rozkopú už tento rok. Vyše 80 percent pozemkov vykúpili

Inštitút finančnej politiky (IFP) označil investíciu za „Pecku na východe". Spočítal, že celkovo by mohla investícia priniesť vznik 12-tisíc nových pracovných miest. Volvo do roku 2026 preinvestuje na Slovensku viac ako 1 miliardu eur. Po rozbehnutí výroby vygeneruje ročne pridanú hodnotu za viac než 0,5 miliardy eur a priamo vytvorí 3 300 pracovných miest, komentuje na sociálnej sieti Inštitút finančnej politiky.

odkaz Vplyv Volva na ekonomiku Foto: Facebook IFP
IFP Vplyv Volva na ekonomiku

Ak bude štruktúra dodávateľov podobná ostatným automobilkám, na jedného zamestnanca Volva budú naviazaní podľa analytikov 2,5 – 3,0 pracovníci v prepojených firmách. Dodávatelia vyprodukujú ročne pridanú hodnotu za viac ako 1 miliardu.

„Celkový vplyv novej automobilky na ekonomiku Slovenska závisí od toho, do akej miery budú novovytvorené pracovné miesta zapĺňať zahraniční pracovníci a zamestnanci aktuálne pracujúci v iných firmách v regióne," pripomína IFP.

Video
Priemyselný park Valaliky privíta prvého investora, spoločnosť Volvo

Príchod investície Volvo Cars na Slovensko oznámila vláda 1. júla. Automobilka tak vybuduje svoj tretí výrobný závod v Európe. Nachádzať sa bude vo Valalikoch blízko Košíc, kde bude využívať dobre rozvinutú sieť dodávateľov v automobilovom priemysle, keďže pôjde o piaty automobilový závod v krajine.

Štart výstavby košického závodu je plánovaný na rok 2023 s inštaláciami zariadení a výrobných liniek v priebehu roku 2024. Sériová výroba ďalšej generácie čisto elektrických automobilov Volvo Cars je plánovaná na rok 2026.

Splnil sa mi sen, reagoval na rozhodnutie automobilky minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). „Je to niečo, o čom som roky rozprával, roky písal do programu SaS ako prioritu, presvedčený, že zmení životy tisícom ľudí a rodín na Slovensku,“ komentoval príchod investície.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #automobilky #priemysel #Volvo