Tabuľka mliečnej čokolády (100 g) stála v slovenských obchodoch minulý rok v priemere 1 euro a čokolády na varenie rovnakej hmotnosti 0,8 eura. V porovnaní s priemerom predošlých
piatich rokov sa priemerné ceny príliš nezmenili, pri mliečnej boli len mierne vyššie, a to o 0,2 % a cena čokolády na varenie dokonca klesla o 0,8 %.
Deň čokolády sa oslavuje 7. júla preto, že táto lahôdka sa uviedla na európsky trh v roku 1550 práve v tento deň ako produkt privezený od mexických Indiánov.
Čokoláda sa priamo konzumuje, ale používa sa tiež k príprave rôznych dezertov, pokrmov, cukroviniek. Vyrába sa z plodov kakaovníka. Experti na túto komoditu posudzujú jej kvalitu podľa odrody kakaových bôbov, obsahu kakaového masla a cukru. Podľa odborníkov sú ideálnym základom zloženia kvalitnej čokolády kakaové bôby spracované do kakaovej hmoty a prírodný cukor.
Odkiaľ čokoládu najviac dovážame