V Európskej únii sa v roku 2020 vyrobilo 3,6 milióna ton čokolády. Hlavnými výrobcami podľa údajov Eurostatu boli Nemecko a Taliansko, odkiaľ pochádza takmer polovica (48,4 %) celkovej produkcie EÚ. Slovensko patrí k najmenším výrobcom čokolády s produkciou na úrovni takmer 3,5 tisíca ton.
Slovensko tiež obchoduje s čokoládou. Vývoz čokolády zo SR v roku 2021 bol nižší ako jej dovoz o 3,1 tisíca ton. Na Slovensko sa vlani priviezlo 57-tisíc ton čokolády, čo predstavovalo hodnotu 264,7 milióna eur. Najväčší objem čokolády sa doviezol z Českej republiky, Nemecka, Belgicka, Francúzska a Bulharska.
Súčasne sa zo SR vyviezlo spolu 53,9-tisíca ton čokolády v hodnote 218,3 milióna eur. Najviac čokolády a čokoládových výrobkov sa vyviezlo do Maďarska, Česka, Poľska, Rakúska a do Nemecka.
Kam Slovensko najviac vyváža čokoládu