Benzín za 3,5 eura? Americká banka straší predpoveďou, čo spraví Putin

Najväčšia americká banka JP Morgan prognózuje, že ceny ropy môžu v dôsledku nových sankcií, ktoré chystá Západ, vyletieť až na úroveň 380 amerických dolárov za barel. Pritom barel ropy Brent sa dnes predáva za necelých 112 dolárov.

03.07.2022 13:46
auto, benzín, ceny ropy, benzínka, čerpacia... Foto: ,
Motoristi nielen na Slovensku, ale v celej Európe cítia nepríjemné zdraženie pohonných hmôt.
debata (278)

Pokiaľ by sa barel ropy Brent predával za cenu okolo 380 dolárov, benzín a nafta v Česku by stáli približne 90 korún (3,64 eur) za liter. Na prognózu americkej banky upozornil ako prvý český ekonóm Lukáš Kovanda z Trinity bank.

generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák. Čítajte viac Ako si vybaviť lacnejší plyn? Šéf SPP: Detaily dolaďujeme, všetko oznámime ľuďom včas

Správu si všimol aj web Bloomberg.

Pritom pokiaľ by naozaj na ruskú odvetu došlo, dalo by sa predpokladať skôr ďalšie oslabenie českej koruny oproti doláru. V tom prípade by sa cena pohonných hmôt dostala do pásma od 90 do sto korún (4,04 euro) za liter, tvrdí Kovanda.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Čítajte viac Ceny plynu na rok 2023: Predbežné prepočty ukázali nárast o desiatky až stovky eur (+príklady)

Na Slovensku by bola situácia podobná. Ak by sa prepočítalo približne 3,5-násobné navýšenie cien ropy na slovenské ceny benzínu a nafty, išlo by približne o 1,7-násobné zvýšenie, keďže spotrebná daň a DPH tvoria z celkovej ceny asi polovicu. To znamená, že ak sa v súčasnosti ceny najpredávanejšieho benzínu a nafty pohybujú už takmer na úrovni 2 eur, a predpoveď banky by vyšla, nová cena by bola podľa hrubého prepočtu bola takmer 3,5 eura.

Skupina G7 rokuje o nových sankciách na ruskú ropu. Jej cenu chcú zastropovať do určitej úrovni, pričom tankery, ktoré vyvážajú ruskú ropu do sveta za cenu vyššiu, než je strop, by nemohli získať poistenie. Poistenie tankerov majú vo veľkej väčšine v rukách západné inštitúcie v Británii alebo v Európskej únii, tvrdí Kovanda.

auto, benzín, ceny ropy, benzínka, čerpacia stanica, tankovanie Čítajte viac Zdražovanie nafty a benzínov sa neskončilo. Cena bude rásť, predpokladá analytička

Rusko má tento rok za ropu značné príjmy, a to z dôvodu vojny, ktorú rozpútalo. „Takže pokiaľ by v rámci odvety za zastropovanie vývozných cien znížilo svoju dennú produkciu ropy o päť miliónov barelov, čo je jeden zo scenárov, ktorý analytici JP Morgan prepočítali, vďaka rastu cien ropy by jeho rozpočet stále nijak výrazne negatívne nepocítil,“ uviedol Kovanda.

© Autorské práva vyhradené

278 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ropa #cena #barel