Vojna prudko zvyšuje ceny hnojív, Rusko bolo ich kľúčovým vývozcom

Ruská invázia na Ukrajinu výrazne narušila globálne poľnohospodárske trhy a prudko zvýšila ceny kľúčových vstupných produktov, ako sú hnojivá či krmivo pre zvieratá. Uviedol to v piatok európsky štatistický úrad Eurostat.

02.07.2022 08:18
debata (78)

Podľa údajov Eurostatu priemerná cena tovarov a služieb v poľnohospodárstve sa v 1. štvrťroku 2022 v porovnaní s posledným kvartálom 2021 zvýšila o 9,5 %. Ceny hnojív pritom vyskočili o 21,2 %, energií a mazív o 17,4 % a krmív pre zvieratá o 9,2 %.

Priemerná cena poľnohospodárskej produkcie sa v prvých troch mesiacoch 2022 zvýšila o 6 %, informoval Eurostat.

Invázia Ruska na Ukrajinu, dvoch kľúčových poľnohospodárskych exportérov, prerušila dodávky jedlých olejov a hnojív z oblasti Čierneho mora. V dôsledku toho sa ceny sóje a kukurice, ale aj pšenice blížia k rekordom. Rusko je kľúčovým vývozcom hnojív a Ukrajina je hlavným vývozcom kukurice a slnečnicového o­leja.

Priemerná cena hnojív a prípravkov na zlepšenie pôdy sa v 1. štvrťroku 2022 v porovnaní s rovnakým obdobím 2021 takmer zdvojnásobila, pričom ceny energií a mazív vzrástli o 55,6 %. Vyššie náklady na obilniny a energií sa prejavili v náraste priemerných nákladov na krmivo o 22,9 %.

Ceny poľnohospodárskej produkcie, ako sú obilniny, olejniny, hovädzí dobytok, hydina a mlieko, v 1. kvartáli stúpli medziročne v pásme od 21,4 % do 51,7 %, dodal Eurostat. Európska komisia v piatok znížila svoju prognózu produkcie mäkkej pšenice v bloku v sezóne 2022/23 výrazne pod úroveň minulej sezóny, ale zachovala svoj výhľad na rekordný vývoz.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #hladomor #vojna na Ukrajine #hnojivá