Na Slovensko prichádza megainvestícia. Volvo postaví závod pri Košiciach, vzniknúť môže až 13 tisíc miest

Volvo Cars oznamuje, že vybuduje tretí výrobný závod v Európe. Nový závod predstavuje investíciu vo výške okolo 1,2 miliardy eur. Nachádzať sa bude blízko Košíc, kde bude využívať dobre rozvinutú sieť dodávateľov v automobilovom priemysle, keďže pôjde o piaty automobilový závod v krajine.

01.07.2022 08:42 , aktualizované: 14:41
Volvo Foto: ,
Predseda vlády Eduard Heger
debata (538)

Volvo prichádza na Slovensko. Skupina Volvo sa rozhodla v strategickom priemyselnom parku Valaliky pri Košiciach postaviť tretí európsky závod. V rozmedzí rokov 2023 až 2027 Volvo na Slovensku preinvestuje skoro dve miliardy eur. Na východnom Slovensku bude Volvo vyrábať iba elektromobily a so sériovou výrobou by mali začať v roku 2026. Ročne budú môcť v novom závode vyrobiť 250 tisíc elektromobilov. Očakáva sa vytvorenie až 13 tisíc pracovných miest. V samostnom závode nájde prácu 3300 ľudí.

VIDEO: Na Slovensko prichádza Volvo

Štart výstavby košického závodu je plánovaný na rok 2023 s inštaláciami zariadení a výrobných liniek v priebehu roku 2024. Sériová výroba ďalšej generácie čisto elektrických automobilov Volvo Cars je plánovaná na rok 2026. Automobilka postaví závod v priemyseľnom parku Valaliky.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič sa nakoniec pochválil. Štát dostane obrovský darček, podelí sa s občanmi?

Vzpruha pre región

Analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák vo svojom rýchlom odhade tvrdí, že že samotná investícia by mohla posunúť rast slovenského hrubého domáceho produktu o jeden percentuálny bod nahor, pričom samotný nábeh výroby by mohol taktiež priniesť percentuálny bod k rastu.

Podľa neho je nová investícia dobrá z dvoch dôvodov. Prvým z nich je, že fabrika bude umiestnená na východe Slovenska, čo prinesie ekonomický rast a pracovné miesta do regiónu, no najmä pomôže najmenej rozvinutým okresom, ktoré sú často práve v tejto časti Slovenska. „Doterajšie skúsenosti a výskumy ukazujú, že jedno pracovné miesto v automobilke vytvorilo na Slovensku ďalších 6 pracovných miest, čo by v tomto prípade prinieslo 15–20 tisíc nových pozícií,“ píše vo svojom komentári.

Druhým dôvodom je podľa neho zameranie automobilky na elektromobily, ktoré sa považujú za budúcnosť dopravy a najmä v kontexte európskych snáh o ekologickú udržateľnosť prinášajú slovenskému automobilovému sektoru aj dlhodobejšiu perspektívu.

Tisíce nových miest

V súlade s ambíciou Volvo Cars mať do roku 2025 klimaticky neutrálne výrobné procesy, bude závod využívať iba klimaticky neutrálnu energiu. Bude tiež nadizajnovaný ako najlepší príklad udržateľnej a efektívnej výroby prémiových elektrických vozidiel s optimalizovanou štruktúrou a logistickými tokmi, pričom ním Volvo Cars cieli na najvyššie globálne štandardy energie a environmentálnej efektivity.

Z pohľadu lokality, Košice ponúkajú dobré logistické a transportné spojenie do zvyšku Európy a prístup k dobrej sieti dodávateľov. Stimuly ponúkané vládou Slovenskej republiky boli tiež kľúčovým faktorom pre rozhodnutie umiestniť závod do Košíc.

Závod je plánovaný na produkciu do 250 tisíc vozidiel ročne a očakáva sa, že vytvorí v regióne niekoľko tisíc pracovných miest. Priamo v závode vznikne 3 300 pracovných miest, ďalších 10 tisíc môže byť nadväzujúcich nových miest. Spolu tak v celom regióne môže pribudnúť viac ako 13 tisíc pracovných miest.

Sulíkov splnený sen

Splnil sa mi sen, reagoval na rozhodnutie automobilky minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). „Je to niečo, o čom som roky rozprával, roky písal do programu SaS ako prioritu, presvedčený, že zmení životy tisícom ľudí a rodín na Slovensku,“ napísa na sociálnej sieti.

”Som nesmierne rád, že dnes môžeme oznámiť, že na Slovensko prichádza spoločnosť Volvo, ktorá si pre svoju prvú expanziu v Európe od roku 1960 vybrala práve Slovensko! Aj osobne ma veľmi teší, že naša krajina uspela v súťaži o megainvestíciu, ktorá prinesie rozvoj a množstvo pracovných miest východnej časti Slovenska. Podarilo sa nám splniť náročné kritériá a spolu s obrovským nasadením ľudí z ministerstva hospodárstva, agentúry SARIO a štátnych firiem VIP a MH Invest II prispieť k rozhodnutiu spoločnosti, že investovať na Slovensku sa oplatí. Veľmi vítam, že spoločnosť Volvo na Slovensku zakladá úplne nový závod na výrobu elektromobilov, čo má v súčasnosti osobitný význam. Zároveň môžem povedať, že dnes sa nám podarilo splniť ďalší z našich veľkých cieľov – priviesť na východ našej krajiny nového investora s množstvom priamych i nepriamych pracovných príležitostí,” uviedol Richard Sulík, minister hospodárstva SR.

Na novú investíciu reagoval aj ministe práce Milan Krajniak (Sme rodina). „Východ Slovenska má dlhodobo vyššiu nezamestnanosť. Teraz sa nám podarilo dostať obrovskú investíciu priamo do tohto regiónu, ktorá prinesie dobre platené a perspektívne miesta nielen Valalikám a Košiciam, ale celému regiónu,“ napísal na sociálnej sieti.

„Plne sa sústredíme na dosiahnutie cieľa byť čisto elektrickou značkou v oblasti mobility do roku 2030, čo je v súlade s našim zámerom,” povedal Jim Rowan, generálny riaditeľ a prezident Volvo Cars. Ako ďalej dodal: „Expanzia v Európe, našom najväčšom regióne z hľadiska predajov, je kľúčovou pre náš prechod k elektrifikácii a pokračujúci rast. Veľmi sa teším nielen na rozšírenie Volvo Cars na Slovensko, ale aj na privítanie nových kolegov a partnerov na našej ceste vpred.”

”Vážim si, že Volvo Cars sa rozhodlo postaviť svoj nový závod práve na Slovensku. Svedčí to o ich dôvere k nám a dôvere v túto krajinu a jej stabilitu. Nový závod Volvo Cars je pre nás významný hneď z dvoch dôvodov. Po prvé, vznikne na východnom Slovensku, čím významnou mierou zlepší sociálnu a ekonomickú situáciu v regióne. Po druhé, v závode sa budú vyrábať len autá na elektrický pohon, čo pre slovenský automobilový priemysel predstavuje perspektívu konkurencieschop­nosti v novej ekologickej ére,” povedal Eduard Heger, predseda vlády SR.

538 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Košice #Volvo