Slováci uzavreli dohodu, môžu dodávať batérie pre prvé elektrické lietadlo s nulovými emisiami

Slovenská spoločnosť InoBat Auto v stredu oznámila dohodu s nadnárodnou spoločnosťou Lilium s centrálou pri nemeckom Mníchove, ktorá vyvíja prvý plne elektrický lietajúci stroj s vertikálnym vzletom a pristátím.

29.06.2022 16:24
Lilium 2 Foto:
debata (3)

InoBat a Lilium budú spoločne skúmať príležitosti na vývoj, výrobu a recykláciu vysokovýkonných batériových článkov novej generácie pre letecké produkty Lilium, informoval v stredu InoBat.

+2

„Ambíciou Lilium je priniesť revolúciu v leteckej doprave. Neustále inovujú, a práve preto sú pre nás prirodzeným partnerom na ceste spraviť zo Slovenska lídra v elektromobilite,“ uviedol generálny riaditeľ InoBat Marián Boček.

Prevádzkový riaditeľ spoločnosti Lilium Yves Yemsi spresnil, že firma už vybrala a zazmluvnila partnerov pre technológiu a výrobu batérií, no nechce stagnovať, a preto aktívne sleduje technologický vývoj a rozhodla sa uzavrieť dohodu so spoločnosťou InoBat s úmyslom preskúmať spoluprácu v oblasti výroby a dodávok v budúcnosti.

Lilium plánuje v roku 2024 uviesť na trh prvé elektrické lietadlo s nulovými emisiami. Batérie InoBat, ktoré sú vyrobené na mieru, by mali podľa Bočeka ponúknuť prúdovým lietadlám Lilium dlhší dolet vďaka vyššej hustote energie s rýchlejším časom nabíjania v porovnaní s ostatnými hráčmi na trhu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #batérie #InoBat Auto