Na Horehroní vznikne nový závod, bude to svetový unikát. Vzniknú desiatky nových pracovných miest

Nový závod vytvorí desiatky pracovných miest a znamená aj perspektívu a istotu pre existujúcich 250 zamestnancov.

29.06.2022 13:32
Evonik Foto:
debata

Spoločnosť Evonik postaví v Slovenskej Ľupči najväčšie priemyselné zariadenie na výrobu biosurfaktantov na svete. Tieto penivé látky sú základom receptúr väčšiny čistiacich a hygienických prostriedkov. Aktuálne sa však vyrábajú prevažne z fosílnych zdrojov. Ako informuje spoločnosť, nový závod vytvorí desiatky pracovných miest a znamená aj perspektívu a istotu pre existujúcich 250 zamestnancov. Investícia by podľa zverejnených údajov mala byť vo výške „trojcifernej miliónovej sumy“ v eurách.

architekt, robotník, podanie ruky, práca Čítajte viac Slovensko má najnižšie platy z V4. V Nemecku je priemerná mzda 4130 eur. Kde sa ako zarába? (prehľad)

„Som hrdý na to, že naša prevádzka bude zohrávať kľúčovú úlohu pri dodávaní udržateľnejších čistiacich a hygienických prostriedkov do celého sveta. Je to významný krok smerom k udržateľnej budúcnosti, ale ako investícia je to prospešné aj pre náš región,“ uviedol generálny riaditeľ Evonik Fermas Miroslav Havlík. Ramnolipidy, ktoré bude Evonik vyrábať v novom závode, majú 100 % biologický pôvod a sú na 100 % odbúrateľné. Vznikajú fermentáciou cukru, proces sa dá prirovnať k výrobe piva.

Spoločnosť Evonik Fermas vznikla v roku 1992 ako spoločný podnik nemeckého koncernu Degussa AG a slovenskej spoločnosti Biotika, a.s. Spočiatku využívala biotechnológiu na výrobu aminokyselín určených do krmív pre zvieratá, ale dokázala sa rýchlo adaptovať aj na výrobu celého radu produktov na báze fermentácie pre aplikácie vo výžive zvierat, farmaceutických výrobkoch a kozmetickom priemysle.

debata chyba
Viac na túto tému: #závod #pracovné miesta #Evonik