Žiarska fabrika Slovalco reaguje na Budaja. Minister klame, nemáme také zisky

Žiarska fabrika reaguje na slová ministra Jána Budaja (OĽaNO).

28.06.2022 10:09
Ján Budaj, Ide o pravdu Foto:
Ján Budaj
debata (10)

Minister Budaj mal v rozprave tvrdiť, že hoci fabrika zamestnáva 400 ľudí, Slovalco uvádza, že zamestnancov majú až 2500. Fabrika vo svojej komunikácii uvádza, že priamo zamestnáva 450 ľudí. Na základe štúdií od renomovaných znalcov ako napríklad Boston Consulting Group zároveň uvádzajú, že na výrobu v Slovalcu je nepriamo naviazaných 2 500 až 3 000 pracovných mi­est.

Vyjadrenie ministra životného prostredia Jána Budaja

Minister životného prostredia hovoril v parlamente aj o rekordných ziskoch fabriky. „Je to lož,“ reaguje generálny riaditeľ Slovalca Milan Veselý. S tým, že čistý zisk Slovalca za rok 2021 nedosiahol ani 20 miliónov dolárov, čo predstavuje druhý najnižší zisk fabriky za posledných 10 rokov, ak nepočítajú stratové roky 2019 a 2020.

Nižší zisk ako uvádza Veselý vygenerovala fabrika iba v roku 2016, a to vo výške 12 miliónov dolárov. Údaje za predošlé roky sú dostupné priamo v registri účtovných závierok, pričom závierka za rok 2021 bude sprístupnená v najbližších dňoch.

Slovalco5 Čítajte viac Hlinikári zo Žiaru otvorili novú pec. Aj tak varujú pred koncom výroby a prepúšťaním (+fotogaléria)

V rozprave tiež odznelo, že Slovalco žiada financie od daňových poplatníkov, čo je opäť podľa Veselého klamlivé tvrdenie. „Nakoľko kompenzácie sú podľa zákona financované z príjmov Environmentálneho fondu. Tie predstavujú konkrétne z príjmy z predaja emisných povoleniek, ktoré Slovensko získava každý rok bezodplatne. Na kompenzácie slovenských fabrík, vrátane Slovalca, tak štát neminie ani jedno euro z peňazí daňových poplatníkov,“ doplnil generálny riaditeľ fabriky.

Minister sa ďalej pýta, koľko peňazí Slovalco odvádza do štátneho rozpočtu. Slovalco každoročne hradí prenosové poplatky vo výške 14 milióny eur, dane a odvody za zamestnancov Slovalca vo výške 10 miliónov eur a ostatné dane a clá vo výške 4 milióny eur. Spolu tak ročne na daniach, odvodoch a poplatkoch odvedieme do štátnej kasy viac ako 28 miliónov eur, informuje Slovalco.

Jedna z najdlhších výrobných hál na Slovensku je v hlinikárni Slovalco. Čítajte viac Slovalco, Slovnaft, U. S. Steel Košice. Kapitáni priemyslu žiadajú štát o podporu, vláda má v rukáve miliardového žolíka

„Navyše cez nepriamu zamestnanosť prispievame do štátneho rozpočtu sumou 26 miliónov eur ročne. V prípade ukončenia prevádzky fabriky by Slovensko prišlo o časť povoleniek vo výške zhruba 7 miliónov eur, ktoré momentálne dostáva od EÚ zdarma, o 10 miliónov eur v dôsledku výpadku DPH a potenciálne zvýšenie výdavkov na dávky v nezamestnanosti vo výške 5 mil. eur. Celkový dopad v prípade ukončenia výroby je výpadok z rozpočtu vo výške 76 miliónov eur,“ uviedol šéf Slovalca.

Ďalšou otázkou ministra je, koľko eur Slovalco dostáva zo štátneho rozpočtu. „Ako minister životného prostredia, pod ktorého spadá aj fungovanie Environmentálneho fondu, by mal vedieť, že Slovalco získalo minulý rok kompenzáciu vo výške necelých 5 miliónov eur,“ tvrdí Veselý. Elektrickú energiu Slovalco kupuje na základe komerčného kontraktu s komerčným výrobcom bez akéhokoľvek cenového zvýhodnenia.

Výška kompenzácie, ktorú žiadame a ktorá by zabezpečila férové a porovnateľné podmienky s ostatnými členskými štátmi EÚ, je tak stále o desiatky miliónov eur nižšia ako prínos Slovalca pre štátny rozpočet.
Michal Veselý, generálny riaditeľ Slovalco

Ďalším nepravdivým tvrdením ministra , na ktoré upozorňuje Veselý je, že príjem Environmentálneho fondu predstavuje 25 percent z príjmov z predaja emisných povoleniek. V roku 2021 predstavovali príjmy z predaja povoleniek sumu 276 miliónov eur, z ktorých iba 44 miliónov eur putovalo do Envirofondu – čiže 16 percent. Nielenže to je menej ako ministrom spomínaných 25 percent, ale je to menej ako zákonom určených 30 percent.

Zároveň je to významne menej, ako smernicou Európskeho parlamentu určených 50 percent, ktoré by mali štáty z príjmu z predaja emisných povoleniek alokovať na environmentálne účely. Všetky ostatné krajiny okrem Rumunska využívajú na tieto účely 40 percent až 100 percent z príjmov. Priemerné využitie týchto príjmov v EÚ je dokonca až 75 percent. Slovensku s jeho 16 percentami z príjmov patrí v rámci EÚ úplne posledná priečka, opisuje Veselý.

Firma na problém upozorňuje už niekoľko rokov, počas ktorých dostalo od predstaviteľov všetkých koaličných strán niekoľko ubezpečení, že dôjde k zmene a prostriedky z Environmentálneho fondu sa začnú využívať na účely, pre ktoré bol úrad zriadený. „Dodnes sa tak nestalo, schéma štátnej pomoc nebola zatiaľ ani len notifikovaná Európskou komisiu a novela zákona 414/2012 o obchodovaní s emisnými kvótami nebola predložená do parlamentu ani len do prvého čítania. Schéme na obdobie 2013 až 2020 už vypršala platnosť a nečinnosť vlády indikuje, že Slovalco s kompenzáciami v budúcnosti nemôže počítať,“ zakončil riaditeľ Slovalca.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Slovalco #Ján Budaj