Rusko po 104 rokoch zbankrotovalo. Niektorí veritelia pokukujú po jeho vilách a jachtách

V pondelok 27. júna v skorých ranných hodinách stredoeurópskeho času Rusko prvý krát od začiatku roku 1918 nenaplnilo svoje záväzky voči zahraničným veriteľom. Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm Trinity Bank hovorí, že prvý krát za viac ako 104 rokov teda zbankrotovalo na svoj zahraničný dlh. Ide ako hovorí o bankrot technického razu, pretože Rusko má peniaze aj ochotu dlžné čiastky naďalej riadne hradiť. Neumožňujú mu to však západné sankcie.

27.06.2022 08:59 , aktualizované: 12:52
putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin vystúpil v piatok 17. júna 2022 na plenárnom zasadnutí Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade.
debata (159)

Západ sa sankciami snaží Rusko vytrestať za inváziu na Ukrajine. Lukáš Kovanda hovorí, že Západní činitelia situáciu často interpretujú tak, že Rusko sa samo rozhodlo dlhy neplatiť. Tým že ďalej bojujú na Ukrajine. "Pokiaľ by vojnu na Ukrajine nerozpútalo, prípadne sa z nej od tej doby stiahlo či podniklo iné zásadné a vierohodné kroky k dosiahnutiu mieru, Západ by mu možnosť hradiť dlh neblokoval.

Nie je dôvod na to, aby bolo Rusko označené za krajinu v platobnej neschopnosti, pretože Moskva peniaze má a je tiež ochotná platiť podľa dohodnutých pravidiel, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Neexistujú dôvody na to, aby sme túto situáciu označili za platobnú neschopnosť," povedal Peskov novinárom.

„Tieto tvrdenia o takzvanom defaulte sú absolútne nesprávne,“ dodal hovorca Kremľa s tým, že Moskva svoj dlh vyrovnala už v máji.

Ekonomika / Rusko / Rubeľ / Čítajte viac Rusko peniaze má, napriek tomu krachuje. Ako je to možné?

Pondelkovým ránom sa v zložitej situácií ocitli aj mnohí zahraniční veritelia Ruska. Tí kvôli tomu, že im Rusko nevyplatilo peniaze včas. Musia zvažovať ako hovorí Kovanda, ako sa k peniazom dostať. Viac im to komplikuje ešte to, že ruská platobná neschopnosť, teda bankrot, nemôže byť vyhlásený, tak ako je bežné. Bežne im totiž vyhlasujú ratingové agentúry, ktoré schopnosť danej zeme dostávať svojím dlžným záväzkom dlhodobo monitorujú. Kvôli tohtoročným sankciám Západu však s týmto monitorovaním v prípade Ruska museli prestať.

„Bankrot tak zrejme budú musieť vyhlásiť samotní veritelia, pokiaľ sa ich k tomu odhodlá dostatočný počet,“ uvádza Kovanda s tým, že je však možné, že mnohí z nich budú vyčkávať. S vierou, že vojna skončí, situácia sa urovná a Rusko opäť začne svoje záväzky plniť. Tuto vieru zrejme upevní to, že Rusko – ako sa povie – má peniaze aj ochotu splátky uskutočňovať, iba tak z dôvodu sankcií robiť nemôže.

Niektorí veritelia Ruska ale vyčkávať nebudú. Navrhujú, aby ich neuhradené pohľadávky voči Rusku boli uspokojene napríklad z peňazí získaných predajom majetku, ktorý bol zmrazený ruským oligarchom, ako sú prímorské vily, ďalšie luxusné sídla, vrcholné umelecké diela alebo jachty. Alternatívou je podľa nich uhradenie pohľadávok z rezerv ruskej centrálnej banky, ktoré boli v objeme niekoľko stoviek miliard dolárov zmrazené krátko po zahájení invázie na Ukrajinu, uzavrel hlavný ekonóm Trinity Bank.

© Autorské práva vyhradené

159 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #bankrot #Rusko #vojna na Ukrajine