Rusko peniaze má, napriek tomu krachuje. Ako je to možné?

Už v pondelok nadránom by mal nastať avizovaný „technický bankrot" Ruska. V praxi to znamená, že Rusko síce má dostatok prostriedkov na to, aby mohlo riadne uhradzovať svoje bežiace splátky a uhradzovať ich chce, riadnu úhradu mu však znemožňujú západné sankcie.

26.06.2022 10:43
Ekonomika / Rusko / Rubeľ / Foto:
Muž hrá na gitare pred zmenárňou v Petrohrade, ktorá zastavila operácie s eurom, marec 2022
debata (229)

„Bežne štáty bankrotujú vtedy, keď nemajú peniaze alebo ochotu svoj dlh veriteľom splácať. Rusko však peniaze má. A má aj ochotu. Lenže krajiny Západu ho chcú vytrestať za to, že vedie vojnu na Ukrajine. Zablokovali mu teda všetky spôsoby, ako mohlo svoje záväzky voči veriteľom vyrovnať," vysvetľuje český ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda, ktorý o blížiacom sa krachu Ruska priniesol prvé správy začiatkom víkendu.

Rusko, Kremeľ, Moskva Čítajte viac Rusko čaká o pár hodín bankrot. Sme naspäť v roku 1918, hovorí ekonóm

Umožňuje to fakt, že kľúčové medzinárodné banky aj vysporiadacie strediská ako Euroclear alebo Clearstream, rovnako ako systémy typu SWIFT na cezhraničné platby, sú totiž v rukách Spojených štátov, EÚ či Británie.

„Nastáva tak paradoxná situácia, kedy Rusko deklaruje pripravenosť danej splátky uhradiť, avšak v rámci medzinárodného bankového systému je mu to v dôsledku sankcií samotným Západom znemožnené. Západ teda Rusku vlastne sám zakázal, aby mu dlh splácalo, a na základe toho sa Rusko ocitne v bankrote," hovorí Kovanda.

Kto vyhlási Rusku bankrot?

Na rozdiel od štandardných situácií a postupov vyhlásenie krachu tentokrát nepripadá na Kremeľ, alebo na svetové ratingové agentúry, ktoré platobnú neschopnosť oficiálne vyhlasujú. „Agentúry dlžníka dlhodobo sledujú a posudzujú z hľadiska jeho možností dlh splácať, teda z hľadiska takzvanej bonity. Lenže západné sankcie znemožňujú kľúčovým svetovým ratingovým agentúram Rusko takto sledovať a posudzovať," hovorí Kovanda.

Väčšia pravdepodobnosť teda je, že úloha pripadne na jeho veriteľov a to tak, že nedostanú načas peniaze, ktoré im Moskva dlhuje. Týmito veriteľmi by mali byť medzinárodné banky, fondy a ďalšie finančné spoločnosti. Ide napríklad o banky Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citibank, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs alebo JP Morgan Chase alebo fondy a ďalšie finančné spoločnosti ako AllianceBernstein, Citadel Americas alebo PIMCO.

Prvé známky platobnej neschopnosti podľa českého ekonóma prišli už začiatkom júna. „Pri jednej zo splátok svojho dlhu na poslednú chvíľu, ktorej tento rok pred 4. májom tesne odvrátilo bankrot, zabudlo uhradiť úrok z omeškania. Počas necelých 24 hodín však Rusko vykáže platobnú neschopnosť vo veci splátky samotných úrokov z dlhu, čo je oveľa závažnejšia známka bankrotového stavu," spresňuje.

© Autorské práva vyhradené

229 debata chyba
Viac na túto tému: #úvery #Rusko #vojna na Ukrajine