Legendárne Toblerone sa bude vyrábať na Slovensku. Výrobu sťahujú do Bratislavy

Ľudia sa s ňou stretávajú predovšetkým na letiskách. Aj preto si vyslúžila prezývku čokoláda z letísk. Reč je o trojuholníkovej čokoláde Toblerone, ktorej výroba smeruje do Bratislavy.

24.06.2022 14:07
Toblerone Foto:
debata

Potravinárska spoločnosť Mondelez koncom budúceho roka začne na Slovensku výrobu svojich čokoládových tyčiniek Toblerone. Ich výroba začala už v roku 1908 vo švajčiarskom Berne.

Bratislavská fabrika na čokoládu sídliaca na Račianskej ulici tak dostáva nový produkt. Vyrábajú sa tam v súčasnosti napríklad pralinky Tatiana a Milka, čokoládové tyčinky Rumba a Nugát či tyčinky Sport, ktoré sú obľúbené v Maďarsku.

Na snímke výroba čokoládových praliniek v...
Na snímke baliaca linka čokoládových praliniek...
+5Na snímke baliaca linka čokoládových praliniek...

Tiež praží kakaové bôby a vyrába kakaový likér priamo z týchto bôbov. Zároveň vyrába aj silné medzinárodné značky ako Cadbury a Cote’d’or. Nosný program je výroba tekutej čokolády, ktorá sa následne distribuuje do závodov v rámci Európy.

Po čokoláde je vysoký dopyt

Dôvod, prečo Toblerone smeruje do Bratislavy je ten, že po cukrovinke je vo svete veľký dopyt. „Celosvetový dopyt po čokoláde rastie a Toblerone, ktoré patrí medzi najznámejšie značky na svete, zaznamenáva výrazný rast,“ vysvetľuje pre Pravdu Jiří Šebek z komunikačného oddelenia Mondelēz International. Rozhodli sa preto rozšíriť ich výrobnú sieť a zvýšiť výrobnú kapacitu, aby dokázali vyrobiť viac Toblerone pre viac ľudí.

Rozšírenie sortimentu prináša aj nové investície. „Plánujeme investovať spolu 28 miliónov dolárov do našich výrobných závodov v Berne vo Švajčiarsku, ktorý je domovom Toblerone, a do našej bratislavskej továrne,“ vysvetľuje Šebek.

D1 Višňové Čítajte viac Diaľnica do Košíc bude do roku 2010. Legendárna Ficova veta oslavuje 15 rokov. V akom stave sú kľúčové časti?

Podľa švajčiarskych pravidiel nemožno čokoládu vyrábanú v zahraničí označovať ako „švajčiarsku“. Preto bude používať novú podobu obalu tyčiniek, kde sa bude oznamovať, že značka Toblerone bola „vytvorená vo Švajčiarsku“. Spoločnosť však ubezpečuje, že receptúra, tvar, kvalita a chuť však ostanú nezmenené a budú presne také, na aké sú spotrebitelia zvyknutí.

História čokoládovne

Bratislavská továreň na čokoládu má pestrú históriu. Vlani na jeseň oslávila už 125 rokov. V tom čase sa v nej vyrobilo za jeden deň len 25 kilogramov cukroviniek. V súčasnosti je to neporovnateľne viac – až 100 ton denne.

Celkovo Mondelēz International v Bratislave investoval do rozvoja výroby a inovácií viac ako 100 miliónov eur. Okrem sortimentu, strojov či výrobných postupov sa najviac zmenil prístup k výrobe z pohľadu šetrnosti k životnému prostrediu, kvalite a bezpečnosti.

„V Bratislave vyrábame veľké objemy čokolády pre export a ďalšie spracovanie, ale vyrábame tu aj cukrovinky, tabuľkové čokolády či pralinky. Takto široké zameranie má v Európe len niekoľko tovární na výrobu čokolády," povedal vlani pri príležitosti 125 výročia továrne súčasný riaditeľ Miroslav Lörincz.

V rámci koncernu vyváža bratislavská továreň čokoládu do 14 ďalších výrobných závodov napríklad v Nemecku, Rakúsku či Českej republike. Vlani zvýšila továreň kapacitu linky určenej na produkciu čokoládovej hmoty vďaka investícii 4,5 milióna eur. V roku 2020 dosiahla fabrika historický rekord v objeme produkcie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #čokoláda #Mondelez