Pokračovanie článku: Doma by ste mali mať železnú rezervu, ostatné peniaze rozumne investovať. Ako bojovať proti zdražovaniu?

Keď plánujem kúpiť mobil, auto, byt – teraz či neskôr?

Hoci inštinkt ľuďom často napovedá, že je rozumnejšie míňať peniaze a predzásobiť sa teraz – teda predtým ako tovar zdražie a naše peniaze stratia na hodnote – podľa odborníkov na financie sa takéto uvažovanie môže aj vypomstiť. Najmä v prípade, že na unáhlené výdavky sa domácnosť zadlží pôžičkou či spotrebným úverom len za účelom luxusnej dovolenky či kúpy najmodernejšieho modelu telefónu alebo televízora.

„Nezadlžujte sa kvôli maličkostiam a na nákup potravín. Platí totiž, že čím nižšia je pôžička, tým vyšší úrok zaplatíte,” poradil Matej Dobiš, analytik Finančného kompasu. To isté platí aj v prípade, že nejde o úver, ale míňanie nasporených peňazí.

Iné je to v prípade výdavkov, ktoré nutne potrebujete, máte na ne vyhradené peniaze a viete, že o pol roka či o rok bude ich cena pravdepodobne vyššia. To môže byť nový telefón, rehabilitácia v kúpeľoch, auto, ale aj vlastné bývanie. „Pri prvom byte nemá význam s kúpou bytu čakať, ceny bytov stále porážajú aj vývoj inflácie. Obdobie lacných úverov na investičné byty sme však už nestihli,” upozornil Dobiš. Poukázal pritom na fakt, že výnos takéhoto bytu je okolo sedem percent, čo je o vyše päť percent menej ako inflácia.

Kedy bude lepšie?

Národná banka Slovenska (NBS) v najnovšej analýze slovenskej ekonomiky predpovedá, že výhľad pre životnú úroveň na Slovensku na ďalšie roky je viditeľne horší ako v minulých našich predpovediach. Dôvodom sú najmä očakávané výpadky v medzinárodnom obchode v súvislosti s odstrihnutím Ruska od toku tovarov a služieb. Tie sú síce pomerne mierne, ale nie zanedbateľné.

„Očakávania sú také, že niekde v druhej polovici roka by krivka zdražovania mala vrcholiť a potom začne klesať. Čo však predpovedať nevieme, je, ako dlho a ako rýchlo bude klesať,” zhodnotil Ovčarik. Vyššia inflácia tak s nami bude zrejme ešte najbližších pár rokov.

Rozhodujúcim faktorom je podľa guvernéra NBS Kažimíra otázka, či nastane výpadok dodávky plynu či iných energií. „Mohli by sme hovoriť aj o recesii,“ pripustil Kažimír. Miera nezamestnanosti by sa mala síce približne držať na dnešných úrovniach aj v najbližších rokoch, z počtu zamestnaných však časom začne ubúdať, najmä pre starnutie populácie.

Video
Ide o peniaze: Ak máte peniaze na účte, má zmysel ich rozumne minúť ako nechať znehodnotiť infláciou? Odpovedá František Burda, investičný analytik spoločnosti FinGO.sk. Odvysielané 25. 5. 2022.

Čo s úsporami, kam ich vložiť aby sa zúročili?

Finanční experti odporúčajú investovať v tomto období hlavne s rozumom a rozložiť svoje peniaze do viacerých foriem sporenia. Ak s investovaním len začínate, je vhodné si svoje možnosti naštudovať, prípadne sa poradiť aj s finančným odborníkom. Treba si pamätať aj na to, že zamestnanci banky, ktorých navštívite, keď chcete presúvať peniaze zo svojho bežného účtu, sú platení aj za predaj jednotlivých produktov danej banky a môžu sa vám snažiť „predať” aj niečo, čo pre vás nie je najvýhodnejšie alebo čo nepotrebujete.

„Ľudia by mali mať väčšinu svojho finančného majetku investovaného v podielových a ETF fondoch. Jednorazový vklad je potrebné vložiť do investičných a ETF fondov na viackrát, aby sa znížilo riziko vstupu na trh pri vysokých cenách. V súčasnosti sme v opačnej fáze cyklu, keď finančné trhy na celom svete od úvodu roka oslabili v priemere o približne 20 percent. Dnes je ideálny okamih vstúpiť do investovania,” povedal Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

Zároveň je podľa ekonómov dobré zamyslieť sa aj nad časovým horizontom, ako dlho si chcete peniaze zhodnocovať. Pri investícii napríklad do 3 až 4 rokov sú optimálne zmiešané fondy s prevahou dlhopisov. Pri investícii na 7 až 10 rokov sú vhodnejšie zmiešané fondy s vyšším, minimálne päťdesiatpercentným podielom akcií. Pri tomto horizonte sú vhodné aj realitné fondy, keď neinvestujete priamo do nehnuteľností, ale do firiem, ktoré v stavebnom biznise podnikajú.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #inflácia #peniaze #financie