Pokračovanie článku: Doma by ste mali mať železnú rezervu, ostatné peniaze rozumne investovať. Ako bojovať proti zdražovaniu?

Čo robiť s peniazmi, ktoré mám na účte?

Domácnosti na Slovensku patria k európskym lídrom v dôvere bankám. Kým pred dekádou ešte držali veľkú časť svojich osobných úspor v hotovosti v trezoroch či takpovediac „pod vankúšom”, dnes držia na bežných či terminovaných účtoch 4 z 5 eur. Banky tak spravujú vyše 40 miliárd úspor Slovákov.

Priemerné zhodnotenie na vyššie uvedených účtoch ale dosahuje len zanedbateľných 0,13 percenta. „Ak máte na účte odložených napríklad 11-tisíc eur, pri dnešnej inflácii za rok stratíte 1394 eur bez toho, aby ste čokoľvek spravili. O túto sumu sa vám totiž znehodnotia úspory,” vyčíslil Ovčarik.

Expert na financie odporúča, aby domácnosti svoje peniaze z bežného účtu presunuli zo sporiacich účtov do investičných produktov. Aj rezerva totiž môže byť rozdelená medzi termínované a investičné produkty, ktoré umožňujú okamžitý výber v prípade, keď človek potrebuje náhle zaplatiť niečo, s čím pôvodne nepočítal.

Mám sa uskromniť pri bežnej spotrebe?

Podľa ekonómov je v prvom rade dôležité spočítať si aktuálne výdavky a rozdeliť ich na nevyhnutné, príležitostné a také, ktoré vieme znížiť bez toho, aby výraznejšie utrpel náš životný komfort. Vyše 40 percent výdavkov totiž ľudia míňajú práve na bežnú spotrebu. „Spíšte si všetky výdavky, len tak si urobíte najlepší obraz, na čo vám odchádza najviac peňazí. Zároveň jasnejšie uvidíte, kde sa viete uskromniť,” zhrnul Gurecka.

Napríklad pri ceste do obchodu pomôže spísať si zoznam a naplánovať nákup na týždeň dopredu. V dome je základ zmierniť o stupeň či dva kúrenie alebo klimatizáciu, vymeniť žiarovky za úspornejšie, šetriť vodou a elektrinou. Keďže infláciu výrazne ťahajú aj pohonné hmoty, ktoré zdraželi medziročne takmer o 37 percent, cestovanie autom sa odporúča zredukovať len na nevyhnutné jazdy. Podobne to je aj s výdavkami na zábavu, návštevami kaviarní či reštaurácií.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #inflácia #peniaze #financie