Pokračovanie článku: Nedostatok benzínu a nafty na pumpách. Aký veľký problém máme?

Top hráči výpadok neevidujú

Slovenská asociácia palivového priemyslu a obchodu, ktorá združuje najväčších hráčov ako Slovnaft, OMV či Shell, ubezpečuje, že žiadne výpadky palív neeviduje. Jej riaditeľka Zuzana Oprchalová pre denník Pravda objasňuje, ako slovenský trh s palivami funguje. Upozorňuje, že je postavený na trhových princípoch a prevádzkovatelia čerpacích staníc môžu nakupovať benzín či naftu kdekoľvek v Európe.

„Každá súkromná spoločnosť tak znáša riziko svojich obchodných rozhodnutí, ako aj zodpovednosť, či má palivá pre svojich zákazníkov, alebo nie,“ dodáva. Asociácia ešte v minulosti upozorňovala na možný nedostatok palív v rámci trhu v strednej Európe. Momentálne však žiadny mimoriadny problém neeviduje. Podobný scenár načrtla aj jedna uznávaná medzinárodná organizácia.

Koncom mája prišiel šéf Medzinárodnej agentúry pre energiu Fatih Birol s predpoveďou, v ktorej varoval pred dosahmi súčasnej energetickej krízy. „Keď sa v Európe a v Spojených štátoch začne hlavná dovolenková sezóna, dopyt po pohonných hmotách vzrastie. Potom by sme mohli zaznamenať nedostatok napríklad nafty, benzínu či kerozínu, najmä v Európe," povedal podľa agentúry Reuters Birol.

Vyhlásil, že súčasná kríza na trhu s energiami je oveľa väčšia ako ropná kríza v 70. rokoch a že aj potrvá dlhšie. „Vtedy išlo len o ropu,“ porovnával Birol s tým, že terajšia kríza sa týka zároveň ropy, plynu a elektriny.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #nedostatok #pohonné hmoty