Pokračovanie článku: IKEA oslavuje 30 rokov na Slovensku. Pamätáte si jej príbeh?

Kto bol zakladateľom legendárneho obchodného domu?

IKEA bola kedysi malý obchod v Älmhulte, dedinke na švédskom vidieku, ktorý predával nábytok cez objednávkový katalóg. Centrála dizajnu IKEA tam sídli dodnes.

Spoločnosť IKEA založil Ingvar Kamprad v roku 1943 ako sedemnásťročný a predával drobnosti do domácnosti ako perá, peňaženky a rámy na obrazy. Småland – krajina, kde Ingvar vyrastal – bola drsná a kamenistá. V tých časoch muselo mnoho jej obyvateľov vyžiť z mála a využiť svoje prostriedky čo najlepšie. Preto sú obyvatelia Smålandu známi svojou šetrnosťou, vynaliezavosťou a praktickým prístupom k riešeniu každodenných problémov. Z tohto dedičstva pramení spôsob fungovania a dnešný úspech IKEA.

Pretože Älmhult – mesto vzniku IKEA – sa nachádza v odľahlej časti Švédska, bolo náročné osloviť potenciálnych zákazníkov vo väčších mestách. To viedlo v roku 1951 k vzniku Katalógu IKEA a Ingvar sa rozhodol, že IKEA bude predávať nábytok za nízke ceny.

Ceny v prvom Katalógu IKEA boli také nízke, že ľudia najprv pochybovali o kvalite výrobkov. Preto sa Ingvar rozhodol prerobiť starú dielňu v Älmhulte na výstavnú miestnosť, kde si ľudia mohli pred objednaním výrobky pozrieť a vyskúšať.

Ingvar Kamprad zomrel 27. januára 2018 vo veku 91 rokov. Prvý obchod s nábytkom otvoril v roku 1947 a vybudoval z neho jedného z najúspešnejších svetových predajcov s obratom za fiškálny rok 2017 takmer 46 miliárd dolárov.

V rokoch 2005 až 2010 bol Kamprad podľa Forbesu jedným z 10 najbohatších ľudí na svete s hodnotou až 28 miliárd dolárov, prevažne na základe hodnoty IKEA.

História firmy IKEA

Prvý predajňu nábytku IKEA otvorili v Bratislave na Gagarinovej ulici. V roku 1995 sa obchod presťahoval na Tomášikovu ulicu 46 v Bratislave. Opäť sa presťahovala v roku 2002, do novootvoreného obchodného domu AVION. Pozrite si fotky z histórie legendárnej švédskej značky.

Fotogaléria
Prvá IKEA na Slovensku, v Bratislave na...
Zakladateľ IKEA a jeden z najväčších...
+11Zakladateľ IKEA a jeden z najväčších...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #Ikea #nábytok