Pokračovanie článku: Slováci stratili za pol roka pol miliardy eur. Je tu medvedí trh, strach z vojny a inflácie

Extrém, ktorý svet 40 rokov nevidel

Trend klesania cien akcií je na medveďom trhu dlhodobým javom, preto investori obvykle čakajú, že bude pokračovať. Toto presvedčenie zase udržiava klesajúcu špirálu. Počas medvedieho trhu sa tak svetová ekonomika spomaľuje, firmy zavádzajú šetrenie, a tak stúpa aj nezamestnanosť.

Dnešná inflácia je podľa Kasíka z Finaxu extrémom, ktorý vyspelý svet nevidel viac ako 40 rokov. „Príjmy nerastú v súlade s tempom rastu cien, do toho vstupujú centrálne banky, ktoré sa snažia zraziť infláciu sprísňovaním menovej politiky, čiže zvyšovaním sadzieb a sťahovaním stimulov a likvidity. Pokiaľ je však inflácia ťahaná primárne ponukovou stranou, nástroje monetárnej politiky nemajú na infláciu taký efekt – napríklad zvýšenie úrokov nepovedie k vyššej produkcii ropy, keďže aj samotné investície do nových projektov sa predražujú,” vysvetľuje.

Martin Smrek, vedúci oddelenia produkt manažmentu Tatra Asset Management, je ešte optimistickejší. „Poklesy z posledných týždňov sú ťahané najmä extrémne vysokou infláciou, obavou z reštriktívnych krokov centrálnych bánk a následným dopadom na ekonomický rast,” myslí si. Ak by aj nastala v nadchádzajúcom období recesia, nemala by byť hlboká ani extrémne dlhá. Pozitívnym javom totiž je, že v ekonomikách nevidieť štrukturálne problémy, väčšina firiem zatiaľ dobre prekonáva očakávania ziskovosti a nepadá ani dopyt spotrebiteľov.

Trh sa z pandémie otriasol vďaka optimizmu Naposledy sa medvedí trh objavil 11. marca 2020, keď sa naň dostal index Dow Jones Industrial Average. Následne sa k nemu 12. marca 2020 pridali S&P 500 a Nasdaq. Tento masový prepad ukončil najdlhší býčí trh v histórii indexov, ktorý sa začal ešte v marci 2009. Burzy sa prepadli v dôsledku vypuknutia pandémie COVID-19, ktorá so sebou priniesla masové lockdowny a obavy zo zníženého dopytu spotrebiteľov. Počas tohto obdobia Dow Jones prudko klesol z historických maxím blízko 30 000 v priebehu niekoľkých týždňov na minimá pod 19 000. Od 19. februára do 23. marca S&P 500 klesol o 34 %. V priebehu rokov 2020 a 2021 sa však trhy rýchlo zotavili vďaka optimizmu, ktorý prinieslo vyvinutie vakcíny a oživenie globálnej ekonomiky.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #trh #dlhopisy #investície #inflácia #peniaze