Pokračovanie článku: Slováci stratili za pol roka pol miliardy eur. Je tu medvedí trh, strach z vojny a inflácie

Na trh s chladnou hlavou

Súčasné obdobie je podľa Dominika Hapla, analytika Across Private Investments, problémom pre celkovú ekonomiku a firmy, preto aktuálne akciové trhy klesajú. Podľa finančných expertov by si však ľudia mali zachovať chladnú hlavu. „Na druhej strane ide o investičnú príležitosť, aká tu nebola možno posledných 15 rokov,” pripomína Hapl.

Generálny riaditeľ Partners Investments Maroš Ovčarik tvrdí, že najmä neinformovaní investori často panikária a počas takýchto prepadov svoje investície odpredávajú, čím zabezpečia zo svojich investícií stratu. „Informovaní investori môžu využiť lacnejšie nákupy, teda výhodnejšie investovanie. Pri investovaní je potrebné udržať svoje emócie pod kontrolou a odmenou za to je zaujímavý výnos,” hovorí.

Michal Orlovský, zodpovedný za správu majetku klientov Slovenskej sporiteľne, potvrdzuje, že aktuálna situácia na finančných trhoch vyvoláva u ich klientov vyšší záujem o stav a hodnotu investícií. „Našich klientov už vopred pripravujeme, že z pohľadu dlhších časových období súčasná korekcia nepredstavuje nič prekvapujúce. Korekcie akciových a dlhopisových trhov sú prirodzenou súčasťou investovania a investor musí s takýmito obdobiami počítať,” vysvetľuje a pripomína, že napríklad akciový index Nasdaq, ktorý zaznamenal v tomto roku prepad približne o 30 %, sa dnes nachádza ešte stále len na úrovniach z druhej polovice roka 2020.

„Keďže nemáme recesiu na bezprostrednom programe dňa, trhy sa periodicky môžu vracať na vyššie úrovne a investori späť do trhov, pokiaľ sa ubezpečia, že recesiu nemáme. A zároveň v určitý moment tempo rastu inflácie vyvrcholí a spomalí,” predpovedá Matej Varga, šéf riadenia investícií v 365.invest okamih, keď sa trhy vrátia ku kontinuálnejšiemu a udržateľnému rastu.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #trh #dlhopisy #investície #inflácia #peniaze