Pokračovanie článku: VÚB aj ďalšie banky rušia vkladné knižky. Dajte pozor, čo bude s vašimi peniazmi potom

Produkt minulého tisícročia

Podľa finančníkov sú vkladné knižky produkt, z ktorého klienti už nemajú žiadny sporiaci benefit. Nie sú tiež vôbec praktické, keďže klienti s nimi nemôžu pracovať tak ľahko ako s prostriedkami na účte alebo sporení. „Ľudia obľubovali kedysi tento produkt z dôvodu zhodnotenia financií, vedenia produktu v cudzej mene, ktoré bolo bezpoplatkové,” vysvetľuje Matej Dobiš, výkonný riaditeľ Finančného kompasu.

Potom však prišla digitalizácia a keďže pri manipulácii s knižkou, teda pri vkladoch aj pri výberoch, je potrebná fyzická prítomnosť knižky v pobočke, záujem slabne. Navyše je to záťaž aj pre banky, ktoré museli kvôli vkladným knižkám v pobočkách, kde boli vedené, držať a servisovať ihličkové tlačiarne, pričom sa už vôbec nevyrábajú. Vkladné knižky sú totiž cenina a bolo potrebné okolo nich zabezpečovať potrebný servis – výroba, uloženie v trezore, účtovníctvo či evidencie.

Video
Ako sa vyvíjajú akciové trhy od začiatku roka a čo s nimi urobila vojna na Ukrajine? Treba, alebo netreba sa báť o svoje úspory a investície? V relácii Ide o peniaze odpovedá Marián Búlik, analytik spoločnosti OVB Allfinaz Slovensko.

„Pre banky predstavujú vkladné knižky zbytočne drahú papierovú administratívu. Logicky sa preto snažia majiteľa vkladnej knižky motivovať, aby si svoje úspory presunul do iného produktu v rovnakej banke,” vysvetlil Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

Dnes ostáva pre banku povinnosťou servis tohto produktu a zhodnotenie vo výške uvedenej v úrokových sadzbách. „Klient môže na základe pravidiel stanovených bankou tento produkt používať a následne disponovať peniazmi. Pozor však na pravidlá úročenia, tie musia byť dodržané, aby k zhodnoteniu prišlo,” upozorňuje Dobiš.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #banky #sporenie #vkladné knižky