Pokračovanie článku: VÚB aj ďalšie banky rušia vkladné knižky. Dajte pozor, čo bude s vašimi peniazmi potom

V jedinej banke si knižku založíte aj dnes

Sporenie „na knižke“ na trhu prežilo takmer dve storočia. Prvé vkladné knižky sa začali na našom území predávať ešte v roku 1842. Dnes však už trh pomaly, ale isto opúšťajú. Zo všetkých oslovených bánk na Slovensku potvrdila, že tento produkt ešte ponúka, iba Privatbanka.

„Záujem klientov o tento produkt, ako aj vývoj zostatkov na vkladných knižkách majú však dlhodobo klesajúcu tendenciu. Banka preto aj vzhľadom na uvedené skutočnosti plánuje poskytovanie tohto produktu postupne ukončiť,” povedala Iveta Makatura, marketingová manažérka Privatbanky.

Posledné vkladné knižky vedú aj v UniCredit Bank, Slovenskej sporiteľni (SLSP) a 365.banke. Úroky na týchto sporeniach sú však minimálne, na úrovni 0,1 až 0,15 percenta, a pri predčasnom výbere musí klient zaplatiť pokutu vo výške nazbieraného úroku za určité obdobie. Na porovnanie, inflácia za máj stúpla až na 12,6 percenta.

„Ľudia dnes už preferujú modernejšie sporiace produkty,” vyjadrila sa Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

Jednotka na trhu SLSP uvádza, že aj v nej sú vkladné knižky aktuálne „útlmový produkt”. „V banke ponúkame klientom potenciálne výhodnejšie formy sporenia a zhodnotenia finančných prostriedkov ako na vkladnej knižke. V prípade, ak došlo k zrušeniu vkladnej knižky z našej strany, však peniaze klientov určite automaticky nepresúvame do podielových fondov ani do iných foriem investovania,” dodala Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.

Linda Valko Gáliková, PR manažérka 365.bank, dodala, že banka zastavila predaj vkladných knižiek, produkt ako taký zatiaľ nezrušila. „To v praxi znamená, že v portfóliu máme existujúce vkladné knižky, ku ktorým zabezpečujeme servicing. Rozhodnutie o eventuálnom zrušení tohto produktu je tak plne na individuálnom rozhodnutí klienta," informovala.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #banky #sporenie #vkladné knižky