VÚB aj ďalšie banky rušia vkladné knižky. Dajte pozor, čo bude s vašimi peniazmi potom

Príslovie, že praktickí ľudia čítajú vkladné knižky, už, zdá sa, neplatí. Ich držitelia totiž dnes čoraz častejšie čítajú listy od bankových domov, ktoré im oznamujú, že dlhoročne obľúbený sporiaci nástroj končí. S tým však prichádzajú aj komplikácie.

14.06.2022 15:21
banka bankomat pobočka Foto:
VUB
debata (1)

To je prípad čitateľky Pravdy, ktorá nás oslovila s informáciou, že jej 82-ročnej mame prišlo oznámenie od VÚB banky, že jej vkladná knižka končí a nasporené peniaze, zhruba 6-tisíc eur, si môže vybrať v hotovosti v pobočke. Tam jej však podľa slov čitateľky zamestnanci banky tvrdili, že si má úspory z knižky presunúť do podielových fondov.

VÚB banka potvrdila denníku Pravda, že naozaj ruší vkladné knižky. Ale iba takým klientom, ktorí majú nízke zostatky a ktorí za posledných 18 kalendárnych mesiacov nezrealizovali žiadnu transakciu, teda ani vklad, ani výber na knižku. Finančný dom tiež tvrdí, že upozornenie posielali klientom listom tri mesiace vopred.

Video
Vkladné knižky a termínované vklady. Ide o peniaze s Františkom Burdom (FinGo.sk). Odvysielané 19. 5. 2021.

„Informáciu sme korektne klientom zasielali tri mesiace vopred, potom však stále platí prechodné obdobie, a to až do konca júna 2025, dokedy si môžu prostriedky vyzdvihnúť. Čo je veľmi dôležité, samozrejme, že klienti môžu so svojimi prostriedkami urobiť, čo chcú, automaticky im nič iné neplynie,” reagoval pre Pravdu Dominik Miša, PR manager VÚB banky, v ktorej mala čitateľka vkladnú knižku. Zodpovednosť tak do veľkej miery ostáva na obozretnosti samotných klientov.

Marián Búlik, Ide o peniaze Čítajte rozhovor Finančník Búlik: Vkladné knižky boli rizikom aj pri praní špinavých peňazí, stále ich majú tisícky ľudí

Ďalší z veľkých finančných domov – Tatra banka – tiež potvrdil, že predaj produktu ukončil a existujúce vkladné knižky sa postupne rušia. „Klientov s vkladnými knižkami aktívne oslovujeme a informujeme ich, aké majú možnosti,” uviedla Simona Miklošovičová, hovorkyňa Tatra banky, a priblížila, že ponúkané alternatívy zohľadňujú napríklad výšku zostatku na vkladnej knižke alebo jej menu.

Ako fungovalo sporenie na vkladných knižkách

Vkladná knižka je cenný papier, ktorý potvrdzuje, že banka prijala od majiteľa vkladu peniaze. Vkladná knižka môže byť vedená v domácej, ako aj v zahraničnej me­ne.

  • vkladné knižky sú finančným produktom určeným pre finančných spotrebiteľov, a sú podobné sporiacemu účtu
  • boli ponúkané bankami za účelom zhodnotenia Vašich voľných finančných prostriedkov
  • pri založení banka fyzicky vystavila vkladnú knižku a vklady a výbery jednoducho do nej zapisovala
  • Vklady na vkladnú knižku mali dva typy: v hotovosti v ktorejkoľvek pobočke tej banky, ktorá vkladnú knižku vydala, alebo bezhotovostne prevodom z účtu (so súčasným zápisom na vkladnú knižku)

Typy vkladných knižiek

  • bez výpovednej lehoty – peniaze môžete vyberať kedykoľvek bez toho, aby ste to vopred oznamovali banke a uvedený výber je bez poplatkov, majú nižšiu úrokovú sadzbu v porovnaní s vkladnými knižkami s výpovednou lehotou
  • s výpovednou lehotou – banke musíte vopred oznámiť, kedy chcete realizovať výber z vkladnej knižky

Zdroj: MFSR

Podobne postupuje aj ČSOB. Tá ponúkala vkladné knižky len do roku 2014. Po zlúčení s OTP bankou však pod ňu prešli aj klienti, ktorých vkladné knižky tiež aktuálne prechádzajú rušením. Dôvodom je, že s vyšším úročením a jednoduchšou správou, ako aj s nástupom elektronického bankovníctva postupne stratili svoje opodstatnenie.

„Vkladné knižky sme zrušili úplne v roku 2016, pričom klienti sa mohli rozhodnúť, či si peniaze vyberú, alebo sa ich rozhodnú presunúť na iný typ produktu. Klienti a klientky bývalej OTP banky sa dnes môžu rozhodnúť, či si našetrenú sumu vyberú v hotovosti v pobočke, vložia na iný typ produktu, alebo investujú do podielových fondov. Klientov o týchto možnostiach informujeme už niekoľko mesiacov,” dodáva Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #banky #sporenie #vkladné knižky