Pokračovanie článku: Šéf Škoda Auto na Slovensku o tom, kedy dodajú Fabiu či Karoq a či pôjdu ceny hore

Aké sú momentálne čakacie lehoty na dodanie vozidiel?

Situácia sa postupne zlepšuje. Čakacie doby závisia do veľkej miery od zvoleného modelu, výbavy, motorizácie či prevodovky. Môžeme povedať, že menšie modely ako FABIA, KAMIQ, SCALA či KAROQ dokážeme dodať od piatich do šiestich mesiacov od objednania, vzhľadom na to, že potrebujú menší počet kritických dielov. Samozrejme, i to je stále viac, než by sme chceli. U väčších modelov je to o niečo viac. Pri modeli OCTAVIA, kde nad rámec nedostatku čipov nastal aj už spomínaný požiar továrne na výrobu výplne dverí, sa aktuálne čaká zhruba 12 mesiacov. Táto situácia nás veľmi mrzí. Aj preto by som pri tejto príležitosti rád vyjadril vďaku za dôveru zákazníkov, ktorí na svoje autá čakajú.

Rád by som tiež zmienil fakt, že si naši zákazníci tradične objednávajú svoju ŠKODU podľa ich konkrétneho želania, čo sa týka výbavy, motorizácie či preferovanej farby. Podiel takýchto objednávok u nás tvorí až 80 %. Samozrejme, existuje i skupina zákazníkov, ktorá potrebuje auto ihneď, a tu je možnosť využiť dostupné skladové zásoby obchodníkov či práve novo zavedený program certifikovaných jazdených vozidiel ŠKODA, ktorý nájdu zákazníci pod hlavičkou ŠKODA Plus u našich 17 autorizovaných partnerov.

Ešte začiatkom decembra denník Pravda informoval, že cena OCTAVIE či SUPERBU v priebehu vlaňajška stúpla. Máme tu 12-percentnú infláciu, rastú aj ceny energií, čo sú pre závody dodatočné náklady. Hrozí aj tento rok prepisovanie cenníkov?

Rozhodne nechystáme zdražovanie našich vozidiel na takej vysokej úrovni, ale musíme reflektovať na to, čo sa deje okolo nás. Ceny materiálov, energií a ďalších vstupov sa neustále zvyšujú a my nedokážeme tieto nárasty kompenzovať efektivitou a zvýšenou produktivitou. Naši dodávatelia postupne prenášajú náklady na nás a časť z nich musíme kompenzovať premietnutím do ceny. Preto sa môže stať, že dôjde k pohybu cien rádovo v niekoľkých percentách. Na začiatku roka sme už ceny upravovali a môže sa stať, že vplyvom vysokých cien materiálov a energií sa s cenami ešte v priebehu roka bude hýbať.

Aký ďalší vývoj trhu očakávate na slovenskom trhu nových osobných vozidiel v tomto roku?

Vidíme, že existuje stále silný dopyt po nových vozidlách. Množstvo objednávok, ktorými disponuje naša sieť, je na úrovni pred covidovými rokmi, čo je skvelý výsledok práce našej siete predajcov, atraktívnej modelovej ponuky ako i dôvery našich zákazníkov. Tento rok by sa trh mohol pohybovať niekde okolo 85-tisíc. Musíme však vnímať i skutočnosť, že sa stále pohybujeme vo veľmi turbulentnom prostredí plnom nepredvídateľných vplyvov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #auto #Škoda #vozidlo #nové autá