Plačková propagovala kryptofirmu, ktorú vyšetruje česká polícia

V Prahe prebehla začiatkom tohto týždňa razia, ktorej cieľom boli podľa denníka MF Dnes spoločnosť Platon Life a jej zakladatelia - manželia Daniel a Júlia Tannerovi. Dôvodom je podozrenie tamojšej polície, že v prípade tejto spoločnosti obchodujúcej s kryptomenami vrátane svojej vlastnej, ide o Ponziho schému. Platon Life je známy aj na Slovensku a jej kryptomenu PlatonCoin môže vlastniť množstvo Slovákov.

11.06.2022 10:17
501023409 Foto:
Influencerka Zuzana Plačková a jej manžel René Strausz.
debata (1)

Platon Life a jej kryptomenu PlatonCoin totiž propagoval nielen uzbecký zápasník MMA Makhmud Muradov patriaci medzi české i slovenské športové celebrity, reklamu jej robila aj jedna z našich najvplyvnejších tvári na sociálnej sieti Instagram Zuzana Strausz Plačková, informuje spoločnosť SOPHISTIC Pro finance

Zuzanu Strausz Plačkovú, ktorá sama na Instagrame sleduje aj Júliu Tanner (@juliatanner­.official), „followuje“ 860-tisíc sledovateľov. Je taktiež tvárou mnohých firiem, ktoré jej platia za to, že úspešne propaguje ich produkty. Podľa zverejnených informácií si mesačne vďaka takýmto spoluprácam vie zarobiť až 50-tisíc eur.

zväčšiť Vyjadrenie Zuzany Strausz Plačkovej na Instagrame. Foto: Instagram: queen.plackova
IMG 3130 Vyjadrenie Zuzany Strausz Plačkovej na Instagrame.

Kryptomenu spoločnosti Platon Life však mohlo propagovať oveľa viac známych tvári, nielen Zuzana Strausz Plačková. Ešte minulý rok totiž bola jedným z hlavných partnerov ankety Social Awards Slovakia (SOWA), na ktorom Zuzana Plačková odovzdávala jednu z cien.

“Vyšetrovanie spoločnosti Platon Life je ďalšou ranou kryptosvetu, kde v poslednom období vychádza na povrch čoraz viac podvodov. Samozrejme, je potrebné počkať na výsledky vyšetrovania, faktom však je, že manželia Tannerovci radi ukazovali svoj luxusný život a ten mohli financovať aj z klientskych peňazí. Ak sa podvod preukáže, negatívne sa to podpíše nielen na kryptosvete. Spoločnosť totiž dosť výrazne využívala zdroje aj na svoj marketing, pričom manželom Tannerovcom sa na jeseň 2021 podarilo dostať aj k pápežovi Františkovi. Tomu mali predstaviť svoj vzdelávací projekt zameraný na finančnú gramotnosť v réžií ich firmy a informáciu o tomto stretnutí šírili aj prostredníctvom platených PR článkov. Cieľ mohol byť jasný – osloviť aj ľudí, ktorí nie sú na Instagrame, resp. ktorí majú stále pochybnosti,” vyhlásil Radoslav Valko, generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti SOPHISTIC Pro finance.

Roman Vlček, predseda predstavenstva Slovenskej asociácie správcovských spoločností. Čítajte viac Expert na investície Vlček: Ceny rekordne narastú, kam vložiť peniaze, oplatí sa zlato či akcie?

Zuzana Strausz Plačková však nereklamovala len PlatonCoin. V marci minulého roka totiž Radoslav Valko upozornil, že na svojom Instagrame propagovala nový spôsob obchodovania, tzv. sociálny trading. Ten umožňuje sledovať iných investorov, porovnávať a pokojne aj kopírovať ich obchody. Keďže sa to javí ako veľmi jednoduchý a ľahký spôsob zarobenia si peňazí, na Slovensku začal byť veľmi populárny, čomu určite dopomohli – neraz zrejme aj cez platené spolupráce – slovenskí influenceri, opisuje SOPHISTIC.

„Zuzana Plačková vo svojich propagačných príspevkoch absolútne nehovorila o tom podstatnom – že väčšina účtov je stratových. Platí tu, že obchodníkovi, ktorému sa ešte dnes darí a radí sa medzi top investorov, sa už zajtra dariť nemusí. O masívnu propagáciu social tradingu sa začiatkom roka 2021 postarala platforma NAGA. To je štandardný obchodník, ktorý dokáže sprostredkovať akcie, kryptomeny a množstvo ďalších legitímnych investičných nástrojov. Avšak, na to, aby ich človek vedel používať, musí byť v danom segmente vzdelaný a vyznať sa. Tvrdí to dokonca o sebe aj samotná platforma NAGA na svojom webe,” upozornil v tom období Radoslav Valko. Ako ďalej dodal, „základným nástrojom úspechu pri investovaní sú vedomosti. Spoliehať sa môžete len a len na ne, nevsádzajte na žiadnych influencerov či ľudí zo showbiznisu. Ak chcete investovať, no nemáte skúsenosti, nájdite si odborníka s licenciami, vedomosťami a skúsenosťami. Avšak, aj ich rady si veľmi dobre zvážte.”

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #investovanie #Plačková