Pokračovanie článku: Gyimesiho dobehla karma. Analytici overili jeho tvrdenia, o rope a Slovnafte klamal

Ako je to naozaj?

Analytici z Dát bez pátosu uvádzajú, že:

  • Cena ropy Ural nebola nižšie ako 80,44 dolárov za barel, čo je o 24 % viac ako deklaroval Gyimesi
  • Cena ropy Brent nebola vyššie ako 122,84 dolárov za barel, čo je o 9 % menej ako tvrdil Gyimesi
  • Rozdiel cien ropy Brent a Ural bol najviac 37,9 USD a najmenej 30,7 USD, čo je mierne viac, približne rovnako alebo aj menej ako polovica rozdielu vyčísleného Gyimesim (70 USD).

Tento rozdiel medzi cenami ropy je kľúčový. Pretože rozdiel medzi cenami by sa zdaňoval 30 percentami. Čím väčší rozdiel, tým viac by štát vybral. A naopak, čím menší rozdiel, tým menej by štát vybral. Preto zrejme Gyimesi zveličoval rozdiel medzi Brentom a Uralom. Gyimesi dokonca hovoril o stratených 2,3 miliardách eur, no nevysvetlil, ako ich vypočítal.

„Ide o zásadné rozdiely, nie sú to integrály ani deriváció a na výpočet postačí kalkulačka žiaka z I. stupňa základnej školy," odkazujú mu.

Dáta bez pátosu zároveň pripomínajú, že poslanec Gyimesi je podpredsedom výboru pre rozpočet a financie v parlamente. „Tak, ako by na takúto funkciu mala byť požadovaná určitá úroveň vzdelania, tak by mala byť pri pochybení požadovaná určitá úroveň sebareflexie a pokánia, prípadne uvedenia opravy verejne prednesených údajov," konštatujú s tým, že pre Slovensko je dôležité, aby v správe vecí verejných boli vzdelaní, kompetentní a skúsení politici, ktorí sa vyhýbajú klamstvám, zavádzaniu a hoaxom.

Rozdiely v cenách ropy Ural a Brent:

Rozdiel medzi cenami ropy Ural a Brent Foto: wnp.pl
ceny ropy Rozdiel medzi cenami ropy Ural a Brent
Rozdiel medzi cenami ropy Ural a Brent Foto: neste.com
ural brent cena Rozdiel medzi cenami ropy Ural a Brent

Analytici tiež pripomínajú, že podľa databázy Finstat zaplatil Slovnaft v posledných dvoch rokoch / za posledné 2 roky, za ktoré je v databáze údaj, nasledovné sumy dane z príjmov právnických osôb:

2019: 32 tisíc eur

2020: 6 tisíc eur

Daň z príjmu a splatná daň Slovnaftu Foto: Finstat
dan z prijmu splatna dan slovnaft as Daň z príjmu a splatná daň Slovnaftu

Za rok 2021, keď sa Slovnaftu určite darilo lepšie ako v 2020 a v 2019 údaje zatiaľ nie sú. „Zaplatené dane z príjmu právnických osôb za predmetné finančné roky sú na úrovni väčšej sročky v roku 2019 a lepšie sa dariacemu živnostníkovi v roku 2020," porovnávajú analytici.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Richard Sulík #vojna na Ukrajine #György Gyimesi