Špeciálna daň pre firmy podľa Orbána: štát si vezme 10 percent z výnosov

Kabinet premiéra Viktora Orbána si od tohto odvodu sľubuje príjmy vo výške 800 miliárd forintov (2,03 miliardy eur). Mimoriadna daň na zisky bánk v tomto roku bude predstavovať 10 % z čistých výnosov v minulom roku a v roku 2023 sa zníži na 8 %.

06.06.2022 13:24
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán
debata (5)

Finančné inštitúty musia tento rok daň uhradiť v dvoch tranžiach – do 10. októbra a do 10. decembra. Na budúci rok sa bude daň platiť v troch tranžiach.

Vláda okrem toho zavedie transakčný poplatok za obchodovanie s cennými papiermi. Ako základ sa bude brať hodnota obchodovaných cenných papierov. Ak bude hodnota uvedená v zahraničnej mene, suma sa vypočíta na základe oficiálneho denného kurzu Maďarskej národnej banky. Výška transakčného poplatku bude predstavovať 0,3 %, pričom maximálne môže dosiahnuť 10-tisíc forintov za jeden obchod.

Eduard Heger Čítajte viac Nulová daň za plyn? Návrh SaS podporil premiér Heger

Dodatočná daň, ktorú musia zaplatiť poisťovne, sa bude v tomto roku pohybovať podľa oblasti poistenia od 2 % do 14 %, v roku 2023 od 1 % po 7 %.

Mimoriadna daň pre ropné firmy vo výške 25 % sa bude vypočítavať na základe cenového rozdielu medzi lacnou ruskou ropou a cenami na svetových trhoch.

Letecké spoločnosti musia zaplatiť daň za každého cestujúceho prepraveného z Maďarska vo výške 3900 forintov. Pre niektoré cieľové krajiny to bude až 9750 forintov na cestujúceho.

V prípade telekomunikačných koncernov bude mať mimoriadna daň podľa daňového základu výšku 1 %, 3 % alebo 7 % z čistých výnosov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zdanenie firiem #mimoriadna daň