Pokračovanie článku: Od júla končia najmenšie mince. Na čo si treba dať pozor?

Politici chcú kontrolovať zneužívanie

Exminister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) sa v rozprave v parlamente vyjadril, že so zákonom, ktorý obmedzí obeh jednocentových a dvojcentových mincí, nemá problém, no je potrebné, aby sa táto transformácia nezneužívala. „Aké sú dnes jednotkové ceny a aké budú po prijatí zákona,“ doplnil Kamenický. Ceny potravín nám totiž podľa neho prudko rastú. „Tieto nárasty musíme zastaviť a veľkú časť tejto zodpovednosti majú v rukách reťazce a štát ich musí kontrolovať,“ povedal Kamenický. Obchodníci podľa neho totiž veľmi radi využijú každú príležitosť, aby zvýšili svoje marže.

Podľa nezaradeného poslanca Miroslava Suju by sa mali zaviesť nejaké páky na to, aby zaokrúhľovanie obchodníci nezneužívali. „No zákon ako taký je potrebné schváliť,“ poznamenal Suja.

Predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet za stranu SaS Marián Viskupič však uviedol, že nie je dôvod na to, aby ceny potravín rástli pre zaokrúhľovanie najmenších eurocentov. Obchodníci zvyšujú podľa neho ceny vtedy, keď im stúpajú náklady. A aj výmena centov je pre nich náklad, ktorý prijatím zákona už nebude. „Aj týmto krokom znížime tlak na zvyšovanie cien tovarov,“ povedal Viskupič.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #úspory #peniaze #mince