Slovnaft ohlásil významný míľnik, investuje 63 miliónov eur. Chce ísť od výroby motorových palív viac k plastom

Spoločnosť Slovnaft má v pláne modernizovať a rozširovať výrobu v Bratislavskej rafinérii. Investovať 63 miliónov eur budú do polypropylénu.

01.06.2022 15:56
debata (3)

Slovnaft ohlásil tretiu najväčšiu investíciu za posledných 15 rokov. Suma 63 miliónov pôjde na rozšírenie a modernizáciu výroby polypropylénu, teda granulátu z čoho sa vyrábajú produkty bežnej spotreby.

Využíva sa v potravinárskom, textilnom či nábytkárskom priemysle, pri výrobe laboratórneho zariadenia, netkaných textílií, nádob na potraviny či kozmetiku, toaletné potreby, ale napríklad aj hračiek. S finálnymi produktmi sa zrejme stretla každá domácnosť.

Bratislavská rafinéria Slovnaft

Jednou z hlavných činností Slovnaftu je spracovanie ruskej ropy.

Fotogaléria
Objekty v areáli Slovnaftu sú vzdialené od seba...
Petrochemický závod Slovnaft sa nachádza na...
+8Na tomto mieste končí ropovod Družba, ktorá...

Slovnaft si od investície sľubuje navýšenie výrobnej kapacity o 10 percent, zníženie objemu vypúšťaných škodlivín či zvýšenie bezpečnosti. Táto investície má byť krokom k zníženiu produkcie fosílnych palív a posilneniu výroby základných plastov.

Riaditeľ Slovnaftu Marek Senkovič o investícií za 63 miliónov eur:

Video

„Táto investície potvrdzuje naše rozhodnutie ísť od výroby motorových palív smerom ku chemikáliám a petrochemickým výrobkom, o ktorých si myslíme, že majú dlhodobú budúcnosť pred sebou,“ povedal výkonný riaditeľ Slovnaftu Marek Senkovič. Podľa neho je to zhoda náhod, že investíciu ohlásili práve v tejto dobe a nemá to nič spoločné s tohto týždňovým rozhodnutím EÚ uvaliť embargo na ruskú ropu.

Putin Čítajte viac Embargo na ruskú ropu dostalo zelenú. Odkiaľ Slovensko zoženie ropu a stúpnu ceny na čerpačkách? (odpovede)

Realizátorom komplexnej rekonštrukcie bude renomovaná nemecká spoločnosť Linde Engineering. Kapacita výroby polypropylénu sa teda zvýši na 300 kiloton ročne. Práce sa začnú už v lete a koniec je naplánovaný na október 2024.

Jednou z hlavných činností Slovnaftu je spracovanie ruskej ropy. Bratislavskú rafinéria však z nej nevyrába len motorové palivá. Tie tvoria približne 90 percent z celkového koláča produktov. Zvyšných desať percent tvoria petrochemické výrobky z plastu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Slovnaft