Hypoték až do dôchodku pribúda. Sú rizikové, dvíha varovný prst NBS (grafy)

Napriek neistote spojenej s koronakrízou a vojnou sa podľa novej Správy o finančnej stabilite od NBS rast hypoték ešte zrýchlil. Obnovil sa dokonca aj rast spotrebiteľských úverov. To ale prináša nové riziká, na ktoré NBS musí reagovať.

30.05.2022 11:13
nbs-narodna-banka-slovenska-clanok W Foto:
NBS
debata (28)

Podmienky pre poskytovanie úverov sú podľa NBS vo všeobecnosti nastavené dobre. Výnimkou je však posúvanie splácania hypoték do dôchodkového veku. Jedným z dôvodov je aj opakované navyšovanie úverov. Ľudia svoje pôžičky nesplácajú skôr, ale radšej si ich refinancujú s výhodnejším úrokom a dobu splácania si predĺžia.

NBS to však chce zastaviť. Navrhuje čiastočne upraviť ukazovateľ celkovej zadlženosti k príjmu (tzv. DTI), ale len pre úvery zasahujúce do dôchodku. V súčasnosti nebude mať takmer žiadny vplyv na trh, ale predíde tomu, aby sa hypotéky v budúcnosti posúvali ešte ďalej do dôchodku.

Video
Ide o peniaze: Sú väčšie výhody alebo riziká splácania hypotéky aj na dôchodku? Odpovedá Pavel Škriniar, investičný analytik spoločnosti Swiss Life Select. Odvysielané 30. 3. 2022.
Vladimír Kubrický Čítajte viac Odborník na reality: Ceny bývania sú nadhodnotené o 20 percent, bublina na trhu je

Prehľad najnovších grafov a údajov od NBS:

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #úvery #banky #NBS