Kto povedal, že tradície by sa nemali vylepšovať?

Dávno sú preč časy, keď bolo pivo iba jedno. Dávno sú preč už aj doby, keď bolo pivo len svetlé a tmavé. Dnes majú milovníci zlatého moku na výber toľko rôznych pív, že sa nemôžu sťažovať ani tie najrozmaznanejšie chuťové pivárske poháriky. A hurbanovský pivovar teraz ponúka ďalšiu novinku.

02.06.2022 00:00
zlaty bazant, pr, nepouzivat

Už takmer 60 rokov sa varí pivo v Hurbanove, mestečku na južnom Slovensku. Nie náhodou. Toto miesto bolo vybraté ako najteplejšie vo vtedajšom Československu a ideálne na pestovanie kvalitného jačmeňa. Pivovar bol dostavaný v roku 1969 a už dva roky nato sa stal známy tým, že tu bola spustená prvá výrobná linka na plnenie piva v bývalom východnom bloku. Trvanlivosť piva Zlatý Bažant v plechovke testovali v roku 1972 expedície do Himalájí aj okolo sveta, toto pivo letelo dokonca aj do vesmíru. V roku 1995 sa hurbanovské pivo stalo súčasťou známej značky Heineken. Nasledovali rôzne zmeny, či už technológie, balení, dizajnu alebo chutí, ktoré sprevádzajú Zlatý Bažant dodnes. To však neznamená, že sa v Hurbanove zabudlo na tradície. Tie stále pretrvávajú, aj keď niektoré dostali modernú tvár.

Tradície sú na to, aby sa vylepšovali

Zlatý Bažant je pivo s tradíciou, o tom niet pochýb. Lenže aj tradície sa dajú vylepšiť. Napríklad výroba nealkoholického piva je pre mnohých dnešných konzumentov relatívna moderná novinka, no v Hurbanove vyrábali prvé nealko pivo, známe ako PITO Bažant, už v 80. rokoch minulého storočia. A tradície sa dajú aj založiť. Taká je tradícia sviatočných špeciálov, ktorá vznikla v hurbanovskom pivovare v roku 2007. Jej podstata je v spojení sviatočného obdobia s prekvapením v podobe nového štýlu piva. Počas uplynulých rokov to bolo napríklad pšeničné pivo, porter, tmavé kvasinkové, bock alebo roggen.

Stále niečo nové

Na vylepšovanie tradícií sú v Hurbanove hrdí, rovnako aj na to, že stále prichádzajú s niečím novým. V roku 2018 posunuli výrobu nealko piva ešte ďalej, keď ukončili produkciu piva Zlatý Bažant Nealko, pretože predsa len stále obsahovalo ešte kvapku alkoholu. Novinku Zlatý Bažant 0,0% je však už úplne bez alkoholu. Môžu si ho tak bez obáv dopriať šoféri, športovci aj pracujúci. Vo verzii Zlatý Bažant 0,0 Pšeničné zaujme toto pivo ovocno-banánovými tónmi so štipkou koriandra. Je voňavé, osviežujúce a je to jediné pšeničné nealkoholické, resp. pivo bez kvapky alkoholu na Slovensku. Pokiaľ siahnete po novinke Zlatý Bažant 0,0 Extra Horké, poteší vás príjemne vyššia horkosť a plná chuť tohto osviežujúceho piva. Ak si teda chcete vychutnávať obľúbený zlatý mok, no bez kvapky alkoholu vo verzii 0,0%, siahnite po najširšej ponuke z Hurbanova, kde si to svoje nájde každý. Dopriať si ho môžete kdekoľvek a bez obáv aj vtedy, keď vám iba jedno nestačí.

chyba