Pokračovanie článku: Skládkovanie odpadu zo stavieb bude 5-krát drahšie. Je však aj spôsob, ako ho zhodnotiť

Ministerstvo určí, čo musia obsahovať zmluvné podmienky o nakladaní so stavebnými odpadmi a odpadmi z demolácií. Presne stanoví, ako majú vyzerať mobilné zariadenia na zhodnocovanie odpadov, aké technické a organizačné požiadavky majú spĺňať, ako predísť napríklad úniku znečisťujúcich látok a aké protihlukové opatrenia v intraviláne obce treba pri týchto procesoch dodržiavať.

Vo vyhláške budú aj požiadavky na výkopové zeminy a vyfrézovanú asfaltovú zmes, ktoré môžu byť vedľajším produktom, ako aj špecifické požiadavky na odstránené stavebné materiály, ktoré budú zaradené ako vedľajší produkt. Zverejnený bude aj formulár ohlásenia pred začatím a po ukončení demolačných prác (resp. elektronický formulár v ISOH).

Poplatky stúpnu

Okrem zmien pri nakladaní so stavebným odpadom výrazne stúpnu aj poplatky za skládkovanie. Napríklad, ak pôjde o stavebný odpad, poplatok za tonu sa od začatia účinnosti vyhlášky navrhuje zvýšiť zo súčasných 8 eur na 35 eur a od roku 2023 na 40 eur. Nezanedbateľný je pritom aj poplatok skládke, ktorý si každá skládka stanovuje sama a môže dosahovať aj 60 eur.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo životného prostredia #stavby #stavebný odpad