Športová elita pred parlamentom. Kollárovi doniesli list, žiadajú o pomoc

Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, bývalý hokejový reprezentant v hokeji Richard Lintner či 4-násobný olympijský medailista Erik Vlček a ďalší športovci prišli pred budovu Národnej rady, aby odovzdali list jej predsedovi Borisovi Kollárovi (Sme rodina).

17.05.2022 12:54
List od športovcov pre Borisa Kollára Foto: ,
List od športovcov pre Borisa Kollára. Zvažované vyššie zdanenie stávkových spoločností podľa nich obmedzí prílev sponzorských peňazí do športu, čo ohrozuje existenciu mnohých súťaží.
debata (19)

VIDEO: Pozrite si tlačovú konferenciu:

Video

Vyššie zdanenie stávkových spoločností môže podľa predstaviteľov športovcov znamenať, že tieto firmy obmedzia svoje sponzorské aktivity, ktoré držia mnohé športy nad vodou, vrátane najvyšších súťaží.

VIDEO: Richard Lintner o iniciatíve:

Video
VIDEO: Šéf Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik:
Video

Znenie listu:

"V posledných dňoch sme zaregistrovali kroky smerujúce k výraznému zvýšeniu odvodov jedného z najväčších strategických partnerov v oblasti športu – stávkových kancelárií. Ide konkrétne o deklarovaný zámer zvýšiť daňové zaťaženie vybraných firiem, medzi ktoré majú stávkové spoločnosti patriť.

Otvorený list od športovcov

Zoznam športovcov podpísaných na otvorenom liste pre Borisa Kollára.

Fotogaléria
otvorený list od športovcov pre Borisa Kollára
Otvorený list od športovcov pre Borisa Kollára.
+3Otvorený list od športovcov pre Borisa Kollára.

My, dolu podpísaní, rovnako ako celá spoločnosť sme, počas pandémie utrpeli nenahraditeľné straty. Neboli to však len straty materiálne, ktoré poznačili aj mnohé iné odvetvia. So zákazom hromadných podujatí, zatvorením športových klubov či tréningových centier strádali aj ľudia vo svojich možnostiach psychohygieny a zmysluplného trávenia voľného času. Negatívne sa to podpísalo aj na zdravotnom stave našej najmladšej generácie „budúcich športovcov“.

Zástupcovia športových zväzov
Zástupcovia športových zväzov
+1Zástupcovia športových zväzov

Teraz, keď dostávame možnosť sa nadýchnuť a snažíme sa pozbierať všetko, čo sa dá a dostať sa na predpandemickú úroveň, objavuje sa ďalšie veľké ohrozenie nášho fungovanie a celej existencie. Ak totiž stávkové spoločnosti prídu v dôsledku vládou avizovaného vyššieho zdanenia o výraznú časť príjmov, zásadne to ohrozí ich sponzorské aktivity. A tieto sponzorské aktivity sú pre šport, ktorý je dlhodobo finančne podvyživený a covid mu zasadil ďalšiu ranu, životodarným zdrojom prostriedkov. Bohužiaľ, niektorí z našich sponzorov nám už neoficiálne avizovali možné ukončenie spolupráce. Tak ako všade na svete, aj u nás sú totiž stávkové kancelárie najväčším sponzorom slovenského športu. Bez sponzorských príspevkov stávkových spoločností si nevieme predstaviť nielen fungovanie najvyšších súťaží, ale ohrozené budú aj aktivity smerované na mládež a deti. Na mieste sú preto obavy z negatívneho dopadu tohto kroku na zdravý vývoj detí a mládeže, ktorých dištančné vzdelávanie na dlhý čas prikovalo k počítačom.

Zároveň je ohrozená aj budúcnosť športu na Slovensku, pretože nejde len o zdravý životný štýl našich detí. Ide aj o budúce talenty a ich rozvoj. Ak nebudeme cítiť finančnú podporu od našich sponzorov, pretože im na ňu neostanú finančné zdroje, Slovensko sa opäť ocitne v situácii, že talenty ako Petra Vlhová či Juraj Slafkovský neobjavíme alebo ich nebudeme môcť rozvíjať.

Nakoľko si uvedomujeme Vašu zodpovednosť za ochranu najslabších skupín nášho obyvateľstva pred rastúcou infláciou, nežiadame o to, aby sa stávkovým kanceláriám nezvyšovali odvody. Na druhej strane s ohľadom na vyššie uvedené Vás chceme požiadať o pomoc a poprosiť, aby ste sa pokúsili nastaviť parametre odvodov stávkových kancelárií tak, aby našim sponzorom zostali finančné zdroje na podporu športu.

Aj keď si uvedomujeme Vašu pracovnú zaneprázdnenosť, dovolili by sme si Vás týmto požiadať o prijatie našich zástupcov tak, aby sme Vám mohli v krátkosti vysvetliť aktuálnu finančnú situáciu v slovenskom športe ako aj motívy, ktoré nás viedli k napísaniu tohto otvoreného listu.

Cítime sa ohrození a máme strach z ďalších úderov, ktoré by pre nás tentokrát mohli byť devastačné. Veríme, že rozumiete našej pozícii a obavám."

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #stávkové kancelárie