Pandémia sa pre živnostníkov ešte neskončila. Banka im ponúka nulapercentný úrok

Pandémia vyskúšala odolnosť slovenskej ekonomiky a podnikateľov. Ťažkou situáciou si prechádzalo aj mnoho menších a stredných firiem. So stratou klientov a nízkymi predajmi bojovali každý deň. Následky im ostali doteraz a v súčasnosti sa k nim pridali vysoké ceny energií a komodít.

03.05.2022 12:31
IFP, Klimek, Valachy Foto: ,
Na snímke zľava štátny tajomník ministerstva financií SR Marcel Klimek a riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Juraj Valachy počas tlačovej konferencie na tému - Nová makroekonomická prognóza Inštitútu finančnej politiky - zmeny vo svetle konfliktu na Ukrajine.
debata (2)

Problém maloobchodníkov sa pokúsila vyriešiť Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) tým, že v roku 2021 im poskytla úvery so zvýhodneným úročením za 42 miliónov eur. V utorok na tlačovej besede oznámili Peter Dávid, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva SZRB, spolu s Marcelom Klimekom, štátnym tajomníkom ministerstva financií, že v roku 2021 banka poskytla takmer 900 úverov, čo predstavuje spolu v objeme 132 miliónov eur. Podľa informácií banky bol z hľadiska objemu najvýhodnejší úverový antikorona program SHB, kde štát poskytol viac ako 34 miliónov eur.

V ťažkých chvíľach pomôže štát

„Kto rýchlo dáva, dvakrát dáva. Spoločnosti majú problém s cash flowom, preto je úloha Slovenskej záručnej a rozvojovej banky ako poskytovateľa likvidity nenahraditeľná,“ zhrnul Klimek. Dodal, že každý zachránený malý a stredný podnikateľ predstavuje pre štát pomoc nielen v zamestnanosti, daniach a odvodoch, ale aj v rozvoji a udržaní ekonomiky.

Štát prejavil podporu už od začiatku spustenia úverového antikorona programu Podnikateľ 2020, v ktorom poskytol viac ako tristo úverov s možnosťou zvýhodnenia sadzby a nulového úročenia. „Nový manažment dôsledne smeruje SZRB na dlhodobú cestu transformácie a rastu. Naším cieľom je prebudovať SRZB na modernú a efektívnu štátnu banku, ktorá významne podporuje slovenských živnostníkov, malých a stredných podnikateľov,“ uviedol Peter Dávid.

kalkulačka ruky peniaze euro Čítajte viac Rast inflácie sa môže zrýchliť viac, ako centrálni bankári očakávajú

Banka a štát si podľa Klimekových slov dávali pozor na špekulantov, ktorí by pandémiu obrátili vo svoj prospech. „Pôvodný rámec pandemickej pomoci aj zo strany Európskej komisie, na základe ktorého ministerstvo financií vystavovalo záruky, mal dva benefity a jednu podmienku. Benefity boli vo forme záruky 80–90 percent pri malých podnikoch a úrokové bonifikácie. Zároveň podmienkou bolo, aby nešlo o podnik, ktorý bol už pred pandémiou v ťažkostiach,“ tvrdí Klimek. Dodáva, že základná úloha bánk, špeciálne SZRB, bola v prípade pandémie pomôcť vitálnym spoločnostiam prežiť šok likvidity, ktorý nastal v dôsledku toho, že boli lockdowny a teda firmy nemohli inkasovať, alebo boli prerušené dodávateľsko-odberateľské reťazce a nemohli produkovať. „Táto pomoc bola cielená a z dnešného pohľadu ju ako ministerstvo financií vnímame ako úspešnú, pretože zachránila drvivú majoritu spoločností. Ukázala sa ako dobrá,“ uviedol štátny tajomník Klimek.

Štát reagoval aj na nepriaznivú situáciu spôsobenú pandémiou v cestovnom ruchu. Preto sa zameral na cestovné kancelárie, kde sa vinou lockdownov rušili dovolenkové zájazdy a pobyty. Na jeseň minulého roku SZRB poskytla svoje administratívne služby ministerstvu financií pri poskytovaní návratných finančných pomocí pre ťažko postihnuté cestovné kancelárie.

Pôžička bez úroku

Pomoc živnostníci potrebujú aj v súčasnosti. Ministerstvo financií z toho dôvodu predĺžilo antikorona úverový program až do júna tohto roka. „Takže čerpanie úverov je stále možné,“ uviedol Dávid. V konečnom dôsledku môže dlžník získať od desať do 350-tisíc eur.

Cena úveru s pevne fixovanou ročnou úrokovou sadzbou vo výške 4 percent môže byť zo strany ministerstva financií znížená po splnení podmienok až na nula percent. Banka tiež reaguje na momentálnu situáciu vysokých cien energií a komodít. Z toho dôvodu poskytuje nové produkty, ktoré sú podporované ručeniami zo strany Európskeho investičného fondu. Budú teda poskytované bez poplatku za spracovanie a bez dodatočného významného ručenia zo strany firmy.

krajniak milan Čítajte viac Najväčší presun dôchodkov od roku 2013. Miliardy v úsporách ľudí pôjdu do akcií

Riaditeľ banky spomenul, že prvým takýmto produktom je Úver Energia, ktorý umožňuje malým podnikateľom preklenúť problémy s vysokými cenami energií. Ďalším je Úver Agro spustený tento týždeň, ktorý ako tvrdí Dávid, bude šitý na mieru podnikom potravinárskeho priemyslu a poľnohospodárstvom.

Od začiatku minulého mesiaca je tiež k dispozícii pre živnostníkov úverový produkt FlexiRozvoj. Ten poskytuje firmám dlhodobé zdroje so splatnosťou až do 20 rokov. Podľa slov SZRB týmto uvoľňuje malým a stredným podnikom vyčerpaných koronou a postihnutých rastom energií a komoditných vstupov ich napätý cash flow, pretože má priaznivý profil splácania.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #úvery #podniky #podnikateľské prostredie